Ook een welkom voor de bijen in dit gebied: Bas Knapp en wethouder Relus Breeuwsma onthullen het nieuwe insectenhotel (links Bart Rekers)
Ook een welkom voor de bijen in dit gebied: Bas Knapp en wethouder Relus Breeuwsma onthullen het nieuwe insectenhotel (links Bart Rekers) (Foto: Marieke Roggeveen)

Nieuw insectenhotel onthuld bij dijkverbetering langs de Kromme Aar

Algemeen

Alphen – Op woensdag 5 april is de verbeterde dijk langs de Kromme Aar, bij Golfclub Zeegersloot, feestelijk geopend. Tevens hebben Bas Knapp van Hoogheemraadschap Rijnland en wethouder Relus Breeuwsma het insectenhotel onthuld dat voor deze gelegenheid aan de golfclub is geschonken.


Marieke Roggeveen

Na de constatering dat de dijk langs de Kromme Aar niet meer voldeed aan de huidige norm is er door het Hoogheemraadschap van Rijnland, in samenwerking met de gemeente en de golfclub, sinds vorig jaar hard gewerkt aan het verbeteren van deze dijk. 

‘Droge voeten, daar doen we het voor’ - Bas Knapp

Over een lengte van 650 meter is de dijk opgehoogd en verstevigd met klei. Ook is er een 100 meter lange stalen darmwand geplaatst ter versteviging van de dijk. Omdat er door de verhoging meer druk op de dijk kwam te staan, was het nodig om de sloot langs de weg waarop de dijk ligt voor een deel te dempen. Aan de andere zijde werd de sloot weer verbreed. Tevens is er een dam over de sloot gelegd waarin een duiker is geplaatst voor de doorvoer van het water.

Droge voeten

Door deze aanpassingen was een herinrichting van het terrein nodig, zo moest onder meer de toegang van de golfbaan iets verplaatst worden. Ook is de weg op de dijk vernieuwd, evenals de brug die de verschillende delen van het golfterrein met elkaar verbindt en waar fietsers en wandelaars gebruik van kunnen maken. Bart Rekers, manager van de golfclub, verklaarde blij te zijn met de dijkverbetering. “Als we denken aan wat in 2003 in Wilnis is gebeurd: een doorgebroken dijk rondom een polder waardoor een woonwijk onder water is gestroomd… Daar moeten we toch niet aan denken. De werkzaamheden zijn nu afgerond, dit voelt veilig: voor nu en in de toekomst houden we droge voeten, hier zijn we heel blij mee.” “Droge voeten, daar doen we het voor”, beaamde Bas Knapp van Hoogheemraadschap Rijnland, “daarnaast is het dankzij de goede samenwerking met de gemeente en de golfclub ook veiliger geworden voor de golfers, die nu direct vanaf de parkeerplaats het terrein op kunnen lopen. Het eindresultaat geeft ons een trots gevoel. Ik wil dan ook iedereen bedanken voor de goede samenwerking.”

Mooi voorbeeld

Ook Relus Breeuwsma, wethouder Openbare Ruimte en Recreatie, verklaarde trots te zijn op het resultaat. 

Het resultaat mag er zijn

“Deze dijkverbetering is een mooi voorbeeld van wat je kunt bereiken als meerdere partijen hun handen ineen slaan. Met elkaar is er hard gewerkt om alles veilig en met weinig overlast te verwezenlijken, en het resultaat mag er zijn! Dank aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen. Zo blijven we werken aan een mooi, veilig en toekomstbestendig recreatiegebied.”

In­sec­ten­ho­tel

Zowel de gemeente Alphen aan den Rijn als het Hoogheemraadschap van Rijnland hechten waarde aan de biodiversiteit. Het Hoogheemraadschap van Rijnland zet zich met name in voor de wilde bijen, die het steeds moeilijker hebben om voedsel te vinden en een droge plek nodig hebben om te schuilen. Daarom is als ‘kers op de taart’ een tweede insectenhotel op het terrein van de golfclub geplaatst en wordt er bijvriendelijk bloemzaad gezaaid. “Dit past er mooi bij”, reageerde Bart Rekers namens de golfclub, “onlangs is onze GEO certificering verlengd tot 2027. Met dit nieuwe insectenhotel kunnen wij als golfbaan een nog betere bijdrage leveren aan het op een natuurvriendelijke manier beheren en ontwikkelen van de natuur op onze golfaccommodatie.”