Voetbalgolf
Voetbalgolf (Foto: Rob Langerak)

Ook bal in de sloot hoort bij voetbalgolf, maar levert wel een strafpunt op

Nieuws

Goede tradities moet je in ere houden. Daarom organiseerde de Activiteiten Commissie Jeugd van ARC op Goede Vrijdag weer een voetbalgolftoernooi voor jeugdleden uit de League en de teams van O8 tot en met O11. De speelvelden en de omgeving werden daarbij omgebouwd tot een baan met achttien makkelijke, maar ook moeilijke holes en hindernissen.

Ruim op tijd melden zich 84 deelnemertjes bij Richard Kranenburg en Iris Conradi om zich in te schrijven. Elk team van twee krijgt een voetbal en een scorelijst mee. Om lange wachtrijen te voorkomen starten de duo’s allemaal op verschillende plekken van het parcours om daarna om beurten te proberen de bal in een doel, een kuip, een net of een hoepel te schieten. Vooral het nemen van de hoepels die plat op de grond liggen vereisen de nodige techniek en precisie, omdat de bal er makkelijk doorheen kan rollen. Alle holes moeten binnen acht keer schieten gehaald worden. Lukt dit niet dan moet een score van acht punten op het formulier worden ingevuld. Voor de teams die het parcours in hun leeftijdscategorie in de minste schoten afleggen, wachten mooie (chocolade) paasprijzen 

Vooral de allerkleinsten hebben moeite om hard genoeg te schieten om de bal bij enkele hindernissen over de sloot te schieten. Dat geldt zeker voor Luan van Keeken en zijn vriendje Ivar Reitsma. De vijfjarigen vertellen dat dit wel leuk was, maar dat zij toch wel een paar keer moesten vissen. Gelukkig hebben zij hulp van opa Gerrit Loopstra. “Mijn schoonzoon moest werken, dus ben ik gevraagd om mee te gaan. Geen probleem, want ik ben een echte ARC’er en kom hier al dertig jaar.” Na een rondgang over het complex vermoedt hij dat het duo niet zeker niet in de prijzen is gevallen. “Een totaal van 118 punten zal daarvoor niet genoeg zijn” laat hij na afloop weten.

“Het ging maar een paar keer mis, maar bij de meeste holes deden wij het erg goed”

Ook Tim Toonen en Ben Bosveld uit de JO11-1 doen voor het eerst mee, maar zij kunnen hun teamnaam ‘Goal in One’ niet waarmaken. “In één keer raak lukte inderdaad niet, maar het was wel makkelijk hoor” zegt Tim. “Over het hek bij de achterste kleedkamers in een klein doeltje schieten, vind ik erg leuk gevonden” vult Ben aan. “Het ging maar een paar keer mis, maar bij de meeste holes deden wij het erg goed.” Datzelfde geldt voor Vea Kleijn (8) en Lyvia Duivenvoorde, die zich team ‘Kleine Duif’ noemen. Lachend vertellen zij voor die naam te hebben gekozen, omdat zij vliegend over de baan gaan.

Zij hebben eerder al eens meegedaan en vinden de hindernissen, waarbij de bal over de sloot moet worden geschoten het leukst. “Dat moest een paar keer en helaas moesten ook wij een paar keer vissen.” Dat kost dan wel een strafpunt, maar als de bal niet te spelen is, omdat die in het water, in de struiken of tegen een hek ligt, mag het speeltuig opzij gelegd worden voor de volgende beurt. Sommige vaders of opa’s smokkelen een beetje en nemen af en toe de beurt van hun (klein)kind over. Voor de score maakt het weinig uit, want qua techniek doen zij het echt niet veel beter dan hun kroost.

Beau van der Kort (11) zit zelf op hockey en is alleen mee om haar broertje Mats aan te moedigen en tips te geven. “Dat was ook heel leuk en het ging best goed.” Op sommige plekken is het een beetje drassig. Daardoor komt een meisje met haar handen vol modder een bal terugbrengen. Als ook zij haar handen heeft gewassen, krijgt ze – net als de andere deelnemers – in afwachting van de prijsuitreiking een heerlijk broodje knakworst. En dat smaakt.