Na reparatie in de fietsenwerkplaats van De Meerkoet kunnen de fietsen weer verkeersveilig de weg op
Na reparatie in de fietsenwerkplaats van De Meerkoet kunnen de fietsen weer verkeersveilig de weg op (Foto: Marieke Roggeveen)

De Meerkoet: niet kijken naar wat niet kan, maar naar wat wel kan

Alphen aan den Rijn – Al ruim acht jaar is dagbestedingslocatie De Meerkoet een bijzondere leer- en werkomgeving voor iedereen die behoefte heeft aan ondersteuning bij werken en leren. Binnen de Meerkoet zijn er drie leer- werkplekken: de Lunchroom, het Atelier en de Fietsenwerkplaats, waar deelnemers van maandag tot en met vrijdag onder vaste begeleiding aan de slag kunnen.

Marieke Roggeveen

“De meeste deelnemers zijn tussen de 17 en 27 jaar”, vertelt wijkcoach Martin Kok, “maar ook buiten deze leeftijdscategorie bieden wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meerdere mogelijkheden om te leren en te werken. Iedereen is welkom bij De Meerkoet en iedereen mag zichzelf zijn. Wij kijken naar mogelijkheden en talenten van mensen, niet naar wat niet kan, maar wat wel kan.”

Jongeren met een rugzak

De Meerkoet, een dagbestedingslocatie voor Tom in de buurt (WMO) en Gemiva-SVG (WLZ), is sinds 2014 gevestigd aan de Meerkoetstraat. Bijna even zo lang is Martin Kok coördinerend wijkcoach bij De Meerkoet waar ook meerdere onderdelen van Tom in de Buurt onder zijn hoede vallen, zoals de jongerenclub, praatgroepen en de wandelclub ‘walk en talk’, bedoeld voor jongeren met een rugzak (autisme, hoogbegaafd en/of een licht verstandelijke beperking). “Wij hadden ook een fotoclub, maar deze is tijdens de coronaperiode verdwenen. Na de zomer hoop ik de fotoclub weer op te kunnen starten. Bij al deze activiteiten is er begeleiding, maar de deelnemers organiseren en plannen zelf de activiteiten.”

Lunchroom

“Onze opzet is niet veranderd”, vervolgt Martin, ‘wel zijn we professioneler geworden. In het begin hadden we bijvoorbeeld geen vakkrachten in de fietsenwerkplaats en lunchroom, nu wel.” 

Dagbesteding op maat

In de lunchroom wijst Martin naar de unieke handgemaakte producten die de deelnemers in het Atelier maken voor verkoop in de webwinkel en/of in opdracht van bedrijven en particulieren. Ondertussen zijn in de keuken enkele deelnemers bezig met de voorbereidingen van de lunch. “Over een half uurtje komen de eerste bezoekers al binnen voor de lunchgerechten die de deelnemers bereiden onder leiding van chef-kok John,” verklaart Martin, “daarnaast verzorgt De Meerkoet ook regelmatig de catering voor bedrijven en organisaties.”

Fietsenwerkplaats

De fietsenwerkplaats telt drie werkplekken en is ruim en overzichtelijk ingedeeld. Verder valt het op dat de fietsen van verschillende kleuren labels zijn voorzien. "Blauw betekent: voor de verkoop, en geel betekent: voor reparatie”, verklaart Martin. "Op onze fietsenwerkplaats Fossapad knappen wij fietsen op voor Oekraïense vluchtelingen in Alphen aan den Rijn. Vooral vrouwen en kinderen hebben dringend een fiets nodig. Deze fietsen krijgen we via de BOA's van de gemeente, en ook van particulieren. Inmiddels hebben we al enkele honderden vluchtelingen blij kunnen maken met een tweedehands fiets die verkeersveilig is. Daarnaast leveren we ook fietsen vanuit Stichting Leergeld aan jongeren in het Voortgezet Onderwijs (Stichting Leergeld is een stichting die zich inzet voor schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar uit gezinnen met minimale financiële middelen). Tevens repareren wij voor een gereduceerd bedrag fietsen voor de Voedselbank. En als we tijd over hebben, knappen we fietsen op voor de verkoop. Alles onder begeleiding van een vakbekwame fietsenmaker. En, belangrijk: op al onze werkplekken bieden wij dagbesteding op maat, omdat iedereen anders is.”


Voor meer informatie: www.tomindebuurt.nl/dagbestedingslocaties/de-meerkoet