Hoeveel recht op toeslag heeft u?
Hoeveel recht op toeslag heeft u? (Foto: aangeleverd)

Hoeveel recht op toeslag heeft u?

Ontvangt u AOW of bent u al met pensioen? Misschien heeft u recht op toeslagen, zoals zorg- en/of huurtoeslag. Krijgt u al toeslagen? Check dan of uw inkomen voor 2023 nog klopt. En geef wijzigingen door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl. Zo verkleint u de kans dat u te veel of te weinig toeslag krijgt.

Vijf tips om ervoor te zorgen dat u niet te veel of te weinig toeslag krijgt:


1. Maak een proefberekening op toeslagen.nl/proefberekening. Dat is een online formulier met vragen over bijvoorbeeld uw inkomen, vermogen, partner en huur. Na het invullen ziet u welke toeslagen u kunt krijgen. En hoeveel.


2. Vraag toeslagen aan via Mijn toeslagen op toeslagen.nl. Wist u dat u zorg- en huurtoeslag en kindgebonden budget kunt aanvragen tot een jaar terug? Dus blijkt uit uw proefberekening dat u in 2022 ook recht had op toeslag? Dan kunt u dit nog tot en met 1 september 2023 aanvragen.


3. Ontvangt u (straks) toeslagen? Geef veranderingen in uw leven altijd door.
Misschien verandert uw inkomen tijdens het jaar. Bijvoorbeeld doordat u bijverdient naast uw AOW. Of er verandert iets in uw leven of dat van uw partner. Bijvoorbeeld als één van jullie zorg nodig heeft. Dat heeft allemaal invloed op uw toeslagen. Geef veranderingen zo snel mogelijk door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl. Uw toeslag wordt dan aangepast op uw nieuwe situatie.


4. Ontvangt u meerdere toeslagen? U hoeft uw gegevens maar één keer aan te passen. Als u een verandering heeft doorgegeven, past Dienst Toeslagen al uw toeslagen aan op uw nieuwe situatie.


5. Heeft u een toeslagpartner of - in het geval van huurtoeslag - een medebewoner? Vergeet dan niet om veranderingen in het leven van diegene ook door te geven. Dus verandert uw toeslagpartner of medebewoner bijvoorbeeld van baan? Geef dan jullie nieuwe jaarinkomen door.

Komt u er niet uit? bel dan de Belastingtelefoon (0800 - 0543). Let er wel op dat u het wachtwoord van uw DigiD nooit aan iemand anders geeft.