Julika Marijn in de huid van Geertje Dicx
Julika Marijn in de huid van Geertje Dicx (Foto: Hessel Stuut)

Julika Marijn brengt vergeten liefde van Rembrandt op het podium

ALPHEN - Theatermaakster Julika Marijn kruipt in de huid van Geertje Dircx, de tweede geliefde van Rembrandt van Rijn. Onder regie van Diederik van Vleuten maakte ze een intrigerende solovoorstelling waarin ze een lans breekt voor Geertje. Ze was slachtoffer van haar tijd, maar in de ogen van Julika ook een heldin. Op 28 april is ‘In de schaduw van Rembrandt’ te zien in Theater Castellum.


De hele wereld kent Rembrandt als de machtige zeventiende-eeuwse schilder. Minder bekend is dat hij die macht soms ook ernstig misbruikte. Degene die zijn schaduwkant misschien wel het meest aan den lijve ondervond, was Geertje Dircx. Jarenlang was ze zijn minnares en voedde ze zijn zoon Titus op. Totdat Hendrickje Stoffels in Rembrandts leven kwam en Geertje moest verdwijnen.


Julika Marijn: “We horen altijd alleen over Saskia en Hendrickje als Rembrandts vrouwen. Ik las voor het eerst over Geertje in het boek dat Simone van der Vlugt over haar schreef. Het verhaal raakte me en ik wist meteen dat ik Geertje een stem wilde geven. Vaak kies ik in mijn voorstellingen voor vrouwen die hun eigen weg zoeken en vinden, zoals Lady Di en Helene Kröller-Müller. Naast het verhaal over Geertje is het ook een verhaal over de positie van vrouwen in die tijd. Het lijkt me gruwelijk om in een systeem te leven dat volkomen wordt gedomineerd door mannen, waarbij de kerk er graag een schepje bovenop doet om je monddood te maken.”


‘In de schaduw van Rembrandt' is op vrijdag 28 april (aanvang 20:30 uur) te zien in Alphen a/d Rijn. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.theatercastellum.nl.