Ondernemer Robbert van den Bosch.
Ondernemer Robbert van den Bosch. (Foto: Chiropractie Hazerswoude)

'Chiropractie vind ik een fascinerende methodiek'

In de rubriek ‘Het lokale gezicht van…’ leren we ondernemers uit de regio van een andere kant kennen. Deze keer: Robbert van den Bosch van Chiropractie Hazerswoude.

Morvenna Goudkade

HAZERSWOUDE-DORP - Robbert van den Bosch (48) nam in het voorjaar van 2021 chiropractiepraktijk Wright in Hazerswoude over. Dit op verzoek van de erven, nadat de chiropractor was overleden. De nieuwe praktijk Chiropractie Hazerswoude is gevestigd in de Dorpsstraat. “Met de praktijk ben ik weer een beetje terug in de regio”, zegt de ondernemer, die opgroeide in Bleiswijk en tegenwoordig in Geldermalsen woont. Van den Bosch is nog niet echt een bekend gezicht, maar hoopt dat wel te worden. “Toen we de praktijk overnamen was het coronatijd. Normaal houden we informatiebijeenkomsten over chiropractie en staan we op seniorenmarkten, dat was de afgelopen jaren heel anders.”

Chiropractie is een methode waarbij klachten worden behandeld vanuit de wervelkolom. Als wervels verschoven zijn en tegen een zenuw drukken kan dit allerlei klachten veroorzaken. Ook wordt chiropractie ingezet bij ouderdomsklachten. Wat heeft hij zelf met de methode?

“Allereerst, ik ben eigenaar van de praktijk, maar ben zelf geen chiropractor. Ik werk met chiropractors die in Amerika zijn opgeleid, in Nederland is hier geen opleiding voor. Wel vind ik het een fascinerende methodiek, waarbij zonder medicatie, zonder naalden, op natuurlijke wijze de balans in het lichaam wordt teruggebracht. Zelf maak ik er ook gebruik van, bij hoofdpijnklachten laat ik me behandelen en dan sta ik na 20 minuten zonder hoofdpijn weer buiten."

Van den Bosch studeerde zelf aan de heao, commerciële economie. Hij raakte geïnteresseerd in chiropractie na een marketingopdracht en was initiatiefnemer van een praktijk waar hij ervaren chiropractors voor aantrok. Na die eerste praktijk volgden er meer. De ondernemer denkt dat chiropractie steeds belangrijker zal worden, al is het nu nog relatief onbekend. “We worden steeds ouder met z’n allen. Er komen steeds meer 80-plussers met klachten die goed te behandelen zijn met chiropractie. Veel ouderen hebben slijtageklachten, niet zo gek want de wervelkolom moet tegenwoordig heel lang mee. Vroeger was je al dood voor je ging slijten. Bij veel ouderen kan chiropractie het verschil maken tussen wel of niet meer kunnen lopen. Die mobiliteit is enorm belangrijk, ook voor het terugdringen van eenzaamheid bij ouderen.”

Hij hoopt vaker in Hazerswoude te komen, als daar voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd. "Dat doen we in de Betuwe waar ik woon al heel lang. Dan spreek ik ook veel mensen met klachten. Samenwerken met de zorg vind ik ook belangrijk, dat willen we in Hazerswoude en omgeving ook gaan doen."

Bij chiropractie speelt de wervelkolom een belangrijke rol.