In het Alphense Kabouterbos.
In het Alphense Kabouterbos. (Foto: Morvenna Goudkade)

Nieuwe bewoners Kabouterbos: 'Onweerstaanbaar'

ALPHEN - Wat is dat toch met kabouters? Niet alleen kinderen zijn er gek op, ook volwassenen worden er blij van. Dat bleek afgelopen zaterdag in het Alphense Kabouterbos, waar ruim honderd nieuwe kabouters werden verwelkomd. Een initiatief van Lions Rhijnhart.

Morvenna Goudkade 

Kabouters zijn onweerstaanbaar, bevestigt zaterdag Bron Hekkema, voorzitter van Lions Rhijnhart. De serviceclub bedacht een kabouterproject om het bos te voorzien van nieuwe, frisse kabouters. Lions-lid Harold Simonis nam het initiatief, nadat hij met een kleinkind een bezoek had gebracht en merkte dat veel kabouters er nogal gehavend uitzagen. Simonis stelde zijn club voor om nieuwe kabouters te sponsoren en dat werd meteen omarmd. Er werd een heuse kaboutercommissie in het leven geroepen en acties gehouden om kabouters te doneren en te adopteren. 

'De sexy kabouters niet gekocht'

"De belangstelling voor het kabouterproject bij onze leden was enorm”, zegt voorzitter Hekkema. "Zelden zoveel enthousiasme gezien, haha. We hebben niet alleen gesponsord, we zijn ook zelf aan de slag gegaan. Ons lid Roland Buenting is tandarts, die heeft kaboutermallen gemaakt en in beton gegoten. We hebben ook met z'n allen kabouters beschilderd.” Intussen hebben heel veel kinderen, ouders en grootouders zich verzameld bij het IVN-bezoekerscentrum aan de Burgemeester Bruins Slotsingel. Daar staan al een heleboel kabouters klaar en daar is ook Lions-lid André Troost, als muziekkabouter met gitaar. Het kabouterfeest wordt afgetrapt met een kabouterlied, compleet met kabouterdans. In de stralende zong wordt luidkeels meegezongen - Hey ho, hey ho, je krijgt het niet cadeau - en massaal meegedanst. Daarna wordt de Alphense kinderburgemeester Maud (12) geïnstalleerd als burgemeester van het Kabouterbos, in aanwezigheid van ‘wethouderkabouter' Relus Breeuwsma, ‘bestuurslidkabouter' Nell Spreij van IVN Alphen aan den Rijn en ‘opperkabouter' Gerda Bonninga, vanuit het IVN grondlegger van het Kabouterbos. Kinderen en volwassenen lopen vervolgens in optocht naar het beschutte bos, om de nieuwe kabouters een plekje te geven. De 7-jarige Chelsea heeft een kabouter met konijn te pakken. De 3-jarige Nikki snoept van de kabouter-cupcakes, rood met witte stippen. De kleine meid logeert bij Lieke de Lange, die ook dochter Lisa (7) en moeder Carla bij zich heeft. "Ik heb kabouterkleertjes gemaakt”, vertelt Carla. Kabouterburgemeester Maud heeft een speciale kabouter om neer te zetten. Die heeft net als zijzelf een ambtsketen om. Ze is fan van kabouters, laat Maud weten. "Als mijn opa en oma langskomen ga ik ze meenemen naar het Kabouterbos.”

Populair

In het bos is ook Fay van Wijk (9). Zij bedacht het Kabouterbos, dat in april 2021 werd geopend. Ze komt er regelmatig, vertelt Fay, samen met vriendin Sara. Oom Bert van Wijk is er ook. Hij is bekend van voetbal, maar kabouters laat hij ook niet schieten, knipoogt haar oom. Na de start, twee jaar geleden, was het Kabouterbos meteen een hit. Bezoekers van heinde en ver. Zodanig zelfs dat de buurt ging klagen over drukte en geluidsoverlast. Tot sluiting of verplaatsing van de kinderattractie kwam het niet: een natuurlijke geluidswal bracht de gemoederen weer tot bedaren. Sindsdien zijn de kabouters onverminderd populair, wat leidde tot versleten, gebroken en beschadigde exemplaren. Door de actie van de Lions zijn er nu ruim 100 verse aanwinsten in het Kabouterbos. Al keek de kaboutercommissie vreemd op bij het aanschaffen van de nieuwe bewoners. Lions-lid Marleen van de Merwe: "Het blijkt dat er ook ‘sexy kabouters' zijn, dat was nieuw voor ons. Kabouters die heel ondeugende dingen aan het doen zijn, haha. Die hebben we dus maar niet gekocht.”