Een voedselbos is een bos waar je voedsel uit kunt eten.
Een voedselbos is een bos waar je voedsel uit kunt eten. (Foto: Floris Scheplitz)

Genieten van de lente in Voedselbos Benthuizen

BENTHUIZEN - Vanaf maart zijn er weer verschillende mogelijkheden om te genieten van de lente in het voedselbos in Benthuizen. Een voedselbos is een bos waar je voedsel uit kunt eten. Er is van alles te plukken en te proeven, als een soort lopend buffet.

In de afgelopen jaren is een weiland in Benthuizen omgevormd tot een voedselbos. Met de aanplant van allerlei bomen, struiken en planten waar je van kunt eten. Het is een paradijsje aan het worden voor mens en dier.

Het voedselbos is niet vrij toegankelijk maar er zijn wel allerlei mogelijkheden om het voedselbos te bezoeken en ervan mee te genieten. Je kunt deelnemen aan een Pluk & Proefwandeling; je kunt vriend worden of je aanmelden als vrijwilliger.

Kennismaken

Een Pluk & Proefwandeling is een mooie manier om kennis te maken met het voedselbos. Je wordt met koffie, thee en iets lekkers ontvangen in de kapschuur en krijgt dan uitleg over de verschillende eetbare planten. Daarna krijg je een uitgebreide rondleiding waarbij je zelf van de planten kunt plukken en proeven. De activiteit wordt gezellig op het terras afgesloten met een hapje en drankje van eigen oogst. Het is leuk, lekker en leerzaam. De eerste Pluk & Proefwandeling is op zaterdag 11 maart. Je kunt je aanmelden via de website www.voedselbosbenthuizen.nl.

Op afstand meegenieten en ideeën opdoen

Als je het voedselbos vaker wilt bezoeken kun je vriend worden van Stichting Voedselbos Benthuizen. Je kunt dan een jaar lang op vaste tijden het voedselbos bezoeken om rond te wandelen, de theetuin te bezoeken of om te komen oogsten. Vrienden ontvangen wekelijks een mail met informatie over de ontwikkelingen en wat er op dat moment geoogst kan worden. Er is altijd wel iets te doen, te beleven of te oogsten. De nieuwe aanmeldronde voor Vrienden start op 15 maart.

Mensen die graag regelmatig willen meehelpen met de aanplant en het onderhoud van het voedselbos kunnen zich aanmelden als vrijwilliger. De meewerkdagen zijn om de week op woensdag en vrijdag. Je bent lekker aan het werk in de buitenlucht, leert er veel van en het is altijd heel gezellig.

Aanmelden als vriend of vrijwilliger kan via de website www.voedselbosbenthuizen.nl.

Sociale media

Tot slot is het ook mogelijk om via sociale media mee te genieten van het voedselbos. Vrijwel dagelijks worden nieuwe foto's geplaatst op de Facebook- en Instragram-account @voedselbosbenthuizen. Zo kan iedereen op afstand meegenieten en ideeën opdoen voor toepassingen in eigen tuin.