Ook dit jaar gaan de vrijwilligers van de Jeugdvakantieweek weer langs de deuren.
Ook dit jaar gaan de vrijwilligers van de Jeugdvakantieweek weer langs de deuren. (Foto: Aangeleverd Marco Vleeschdraager)

Jeugdvakantieweek Hazerswoude-Dorp collecteert voor Jantje Beton

HAZERSWOUDE-DORP - De jaarlijkse Jantje Beton Collecte staat binnenkort weer voor de deur. Tijdens deze week gaan ruim 40.000 vrijwilligers de straat op om zoveel mogelijk geld op te halen. Met de opbrengst van deze collecte worden initiatieven ondersteund die ervoor zorgen dat kinderen meer kunnen spelen. Ook de vrijwilligers van Jeugdvakantieweek Hazerswoude-Dorp doen mee. De helft van de opbrengst komt namelijk ten goede aan de Jeugdvakantieweek.

Robbert Roos

De jaarlijkse collecte van Jantje Beton is dit jaar van 6 tot en met 11 maart. Marco Vleeschdraager, een van de vrijwilligers van de Jeugdvakantieweek en medeorganisator van de jaarlijkse Huttenbouw, is ook van de partij. “Als Jeugdvakantieweek en Huttenbouwers ondersteunen we het belang van buitenspelen”, vertelt Vleeschdraager. “Spelen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Tijdens het spelen leren ze belangrijke levenslessen zoals het maken van vrienden, en hoe je om moet gaan met tegenslagen.”

Herkennen

Toch herkent niet iedereen die voordelen. “Jammer genoeg is het steeds minder vanzelfsprekend dat kinderen samen buitenspelen”, constateert Vleeschdraager. “1 op de 6 kinderen speelt helemaal niet, of slechts een keer per week vrij buiten. En dat terwijl je van spelen juist vrolijk wordt en het je blik op de wereld verruimt. Eigenlijk zouden we wat dat aangaat allemaal wat meer (buiten) moeten spelen."

Dat kunnen de kinderen van Hazerswoude-Dorp onder andere tijdens het Huttenbouwen in de Jeugdvakantieweek. “De Jeugdvakantieweek waar het Huttenbouwen deel van uitmaakt is elk jaar weer een groot succes. Niet alleen voor de kinderen, maar voor het hele dorp”, vertelt Vleeschdraager enthousiast. “Vaders en moeders, opa’s en oma’s, verzorgers, buren of andere mensen; de Jeugdvakantieweek is echt een feest voor alle generaties.”

'Een feest voor alle generaties'

Om de week mogelijk te maken zijn Vleeschdraager en de andere vrijwilligers voor de activiteiten sterk afhankelijk van giften en sponsors. “We vinden het erg belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen mee kunnen doen met alle activiteiten. Om de inloop en deelname laagdrempelig te houden zijn alle activiteiten gratis. We kunnen gelukkig rekenen op veel medewerking van particulieren, verenigingen en het bedrijfsleven uit Hazerswoude-Dorp."

Acties

Daarnaast bedenken de vrijwilligers van de Jeugdvakantieweek ook zelf acties waarmee ze geld op kunnen halen. "Een mooi voorbeeld is de statiegeldactie waarbij we langs de deuren gaan om lege flessen op te halen. Die leveren we vervolgens is en gebruiken de opbrengst hiervan voor onze activiteiten. Ook de bijdrage vanuit de Jantje Beton Collecte is voor ons van groot belang.” De helft van de opbrengsten besteedt Jantje Beton namelijk aan speelprojecten in heel Nederland. De andere helft gaat direct naar de Jeugdvakantieweek (huttenbouw). “Het geld besteden we vooral aan het organiseren van de verschillende programmaonderdelen en eten en drinken voor de kids.”

Daarom komen de vrijwilligers tijdens de actieweek huis-aan-huis collecteren. "Gelukkig hebben veel mensen uit Hazerswoude-Dorp daar een speciaal potje voor. We kunnen eigenlijk altijd wel rekenen op een financiële bijdrage. Wat dat aangaat is Hazerswoude-Dorp altijd erg gul." Mocht de collectant aan de deur staan en u heeft onverhoopt geen contant geld in huis dan zijn er ook andere mogelijkheden om te doneren, zoals via de QR-code en de digitale collectebus: https://jantjebeton.digicollect.nl/jeugdvakantieweek-hazerswoude-dorp-huttenbouw . Mensen die niet thuis zijn vinden een kaartje in de bus met verschillende opties om bij te kunnen dragen.