De gezellig ingerichte ontmoetingsruimte wordt dagelijks bezocht door cliënten voor een zinvolle dagbesteding
De gezellig ingerichte ontmoetingsruimte wordt dagelijks bezocht door cliënten voor een zinvolle dagbesteding (Foto: Marieke Roggeveen)

Talenten te over bij Dagbesteding TOP Alphen: van schilderen tot soep koken

ALPHEN AAN DEN RIJN – Twee jaar na de verhuizing van de werk- en dagbestedingslocatie TOP (Talent Ontwikkeling Philadelphia) naar de ontmoetingsplek aan de Polluxstraat in Alphen (naast restaurant De Verrassing), wordt de gezellig ingerichte ruimte dagelijks bezocht door cliënten voor een zinvolle dagbesteding. Dit varieert van schilderen en handwerken tot het maken van soep en het bakken van koekjes. 

Marieke Roggeveen

TOP Alphen is een werk- en dagbestedingslocatie voor mensen met een lichte of matige verstandelijke beperking. “Bij Philadelphia denken we graag in mogelijkheden”, licht coördinerend begeleider Jannie Huisman toe, “daarom kijken wij samen met de cliënt naar wat haar of zijn talenten zijn. Ook kijken we naar wat ze leuk vinden om te doen en wat ze nog graag willen leren. Op deze manier krijgen de cliënten de gelegenheid en de ruimte om hun talenten te ontdekken en deze verder te ontwikkelen.”

Lunchzakjes

“Naast het maken van producten, doen wij ook inpakwerk voor meerdere bedrijven”, vervolgt Jannie, “dit doen we in groepjes waarbij iedereen een eigen taak heeft. De producten die we maken, zijn voor de verkoop en soms maken we ook producten op bestelling.” Op wandrekken en in stellages zijn de producten te bewonderen die worden verkocht. Tijdens de openingstijden, op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur, kunnen geïnteresseerde bezoekers vrijblijvend binnen komen om een kijkje te nemen. Jannie toont enkele uitgestalde producten: gebatikte sjaals en schorten, herbruikbare lunchzakjes, kleurige etuitjes, tassen gemaakt van spijkerstof, gevarieerde wenskaarten, gehaakte cactussen, pannenlappen, verjaardagskalenders en nog heel veel meer.


Gezellige sfeer

Petra Wiersma van woonlocatie Ampère in Alphen aan den Rijn is druk bezig met het haken van pannenlapper.

'Ik kom hier met heel veel plezier naar toe' - Diana Remmelzwaal

“Ik gebruik hiervoor twee draden; dat is lekker stevig. Ik maak ze in verschillende kleuren. Ik ben nu bezig met twee grijze pannenlappen, voor een bestelling. Ik vind dit erg leuk om te doen en kom hier vier middagen per week.” Aan dezelfde tafel zit Wim Heijboer van woonlocatie BenThuis in Benthuizen. Ik kom hier twee keer per week en bak vaak koekjes of cake en elke week maak ik ook soep. Deze week ga ik champignonsoep maken. Wat ik het leukst vind om te bakken? Cake, want die is altijd heel lekker!” Aan een andere tafel is Diana Remmelzwaal bezig met het inkleuren van een grote verjaardagskalender. “Ik had er eentje gemaakt voor woonlocatie Ons Huis in Hazerswoude-Dorp waar ik woon, en nu maak ik ze op bestelling. Deze is voor een tante, zij houdt van vogeltjes en vlinders, die heb ik er daarom extra veel op getekend. Ik kleur eerst alles in en ga er daarna nog voorzichtig met water overheen om te aquarelleren. Ik vind dit heerlijk om te doen. Er is hier altijd een gezellige sfeer en ze houden ook rekening met de mensen. Ik kom hier met heel veel plezier naar toe!”

Paasstukjes

Dan is het tijd voor koffie, met zelfgebakken koekjes erbij. Sommigen blijven doorwerken aan hun tafel, anderen maken even een praatje met elkaar en/of laten elkaars werk zien. Jannie kijkt genietend rond: "Het is fijn om iedereen zo tevreden bezig te zien. Straks gaan wij weer paasstukjes maken en met Pasen houden we een paaslunch met elkaar. Verder houden wij twee keer per jaar een markt: een kerstmarkt en een zomermarkt, ook dan verkopen wij onze producten. Allemaal gemaakt door onze talentvolle cliënten. Geweldig toch?”


www.philadelphia.nl