Internationale Vrouwendag Alphen is in Castellum.
Internationale Vrouwendag Alphen is in Castellum. (Foto: aangeleverd)

Internationale Vrouwendag in Castellum

ALPHEN - Theater Castellum staat zondag 5 maart volledig in het teken van Internationale Vrouwendag. Er worden dan zo’n 500 vrouwen verwacht op een evenement op touw gezet door SAVA en Vrouwennetwerk Rijnstreek. Doel is vrouwen uit alle lagen van de bevolking een leuk dagje uit te bieden. En om ze te laten ervaren dat ze sterker zijn dan ze denken.

Internationale Vrouwendag is eigenlijk op 8 maart. Het wordt in Nederland niet zo uitbundig gevierd als in het buitenland. Desondanks weet werkgroep SAVA naar eigen zeggen al jaren in Alphen een succesvol evenement op te tuigen op de zondag die eraan vooraf gaat. Zonder budget, puur op basis van sponsoring.

Fatima Achahboun, organisator van het eerste uur: “Aanvankelijk was ons doel om vrouwen met een migratie-achtergrond op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met maatschappelijke organisaties. Want veel migrantenvrouwen weten nog altijd niet goed de weg in Nederland. Maar gaandeweg is het evenement uitgegroeid tot een leuk dagje uit voor álle vrouwen uit de regio.”

Om een nog groter publiek te bereiken, zocht SAVA (dat staat voor Sociale Activering voor Allen) contact met Vrouwennetwerk Rijnstreek (VNR), het netwerk voor vrouwelijke professionals in Alphen en omstreken. Het resultaat is een vruchtbare samenwerking. VNR-lid Martine Vecht is onder de indruk van de organisatiekracht van SAVA. “We zijn echt op een rijdende trein gesprongen. Met onze eigen leden proberen we nu deze dag nog aantrekkelijker te maken.”

Dit jaar is de viering van de Alphense Vrouwendag voor het eerst in theater Castellum en niet meer in de Limeshal. Van 12.00 tot 18.00 uur zijn er kramen, een beauty- & gezondheidshoek, een modeshow, een banenmarkt, muziek & dans, sport & spel en hapjes uit alle windstreken. En niet onbelangrijk: er is gratis kinderopvang.

Onder de bedrijven en maatschappelijke organisaties die zich presenteren zijn onder andere de politie, de gemeente, een uitzendbureau, een mantelzorgmakelaar, het Rode Kruis en Amnesty International.

Dankzij de vele sponsors is de toegang inclusief alle activiteiten gratis. Voor hapjes en korte behandelingen zoals stoelmassage of voedingsadvies moet een kleine vergoeding worden betaald.

Nieuw dit jaar zijn de workshops, waarvan enkele worden verzorgd door VNR-leden. Daarnaast zijn er twee plenaire lezingen: Rahma El Mouden spreekt over haar loopbaan van schoonmaakster tot directeur. Naomi Schouten van familiebedrijf Schouten Energy vertelt over hoe zij zich handhaaft in een mannenwereld. Burgemeester Spies verzorgt de opening om 12.30 uur.


Informatie en aanmelden: www.sa-va.org en www.vrouwennetwerkrijnstreek.nl.