Een ondergrondse waterberging voor sierteelt? Het kan zo maar.
Een ondergrondse waterberging voor sierteelt? Het kan zo maar. (Foto: Archief Michel Heerkens)

Ondergrondse waterberging voor sierteelt

BOSKOOP - Een ondergrondse waterberging zou de oplossing voor de Boskoopse sierteelt in strijd tegen aanhoudende periodes van droogte kunnen zijn. De komende drie jaar is er een onderzoek naar. Het zou de zoetwatervoorraad in de regio kunnen vergroten, waarmee de sector toekomstbestendig wordt gemaakt. Dat meldt Studio Alphen.

In een ondergrondse waterberging slaat men water op. Tijdens natte periodes wordt dat opgevangen. Op kasdaken in het Westland, tussen Den Haag en Rotterdam, gebeurt al dat neerslag wordt opgevangen en opgeslagen in zo'n ondergrondse waterberging. "Dit water kan later weer worden onttrokken tijdens lange droge perioden en worden hergebruikt als gietwater", stelt Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop bij Studio Alphen. 

Zuiveren

Voordat je het water in de ondergrond kunt opslaan, moet je het zuiveren. Onder meer om gewasbeschermingsmiddelen te verwijderen die schadelijk kunnen zijn voor het grondwater. Het driejarige onderzoek 'Naar een Circulaire Schoonwatervoorziening in de boom- en sierteelt, Greenport Boskoop' richt zich op die zuivering van het water middels een innovatief zuiveringsconcept. "Wordt de werking aangetoond, dan hebben kwekerijen de mogelijkheid om, naast het water van kasdak, ook water van de open teelt velden of PCT (pot- en containerteelt) velden op te slaan."

De aanleg van een ondergrondse waterberging is geen onderdeel van het onderzoeksproject. "Maar een logische vervolgstap wanneer de werking van de voorzuivering wordt aangetoond', aldus Greenport Boskoop. Er wordt met betrokken partijen zoals Hoogheemraadschap van Rijnland en Provincie Zuid-Holland wel al gekeken hoe de voorzuivering in combinatie met een ondergrondse opslag praktisch vergunbaar te maken is."