Staatnamen erbij in Boskoop

BOSKOOP - Alphen is officieel vier straatnamen rijker, waarvan 3 in Boskoop. Voor het bedenken van de nieuwe namen duikt de Straatnaamcommissie vaak in de historie van de omgeving. Zo is de Historische Vereniging Boskoop betrokken bij de naamkeuze voor de ontwikkeling aan de Goudse Rijweg.

Arborihof

Aan de Goudse Rijweg in Boskoop heeft een nieuwbouwontwikkeling plaats die deels op de voormalige locatie van de Rijkslandbouwschool ligt. Om die reden is gezocht naar twee straatnamen die een relatie hebben met de Rijkslandbouwschool. De Historische Vereniging Boskoop deed de suggestie ‘Arborihof’. Arboricultura is de naam van de studentenvereniging van de voormalige Rijkslandbouwschool en werd in 1908 opgericht in de melksalon van Stolker, door Karel Jan Perk jr., Jan Niemeijer en Henri Roeters van Lennep, als vereniging voor leerlingen en oud-leerlingen van de Rijkstuinbouwschool. In 1910 krijgt de vereniging een naam, bedacht door een oud-directeur van de Rijkstuinbouwschool. Arboricultura is het in cultuur brengen van bomen. In 1988 fuseerde de school en verhuisde het naar Velp waar het nog steeds gevestigd is. Ook de studentenvereniging verhuisde mee en bestaat nog steeds.

Gaîtenhof

De bijnaam Gaît hebben de leden van Arboricultura aan de Boskopers te danken. Toen de school daar nog huisde, moesten de leerlingen veel planten en struiken aan hun tak herkennen. Deze planten werden vaak gesnoeid en uit tuinen gehaald om deze beter te kunnen bestuderen. De Boskopers zagen dit verschijnsel vaak en zagen de gelijkenis met een geit (in het Boskoops ‘Gaît’). Deze naam is in de loop der jaren als erenaam verheven. Dit is ook de reden dat dit dier op het wapen van de vereniging prijkt.

Padeschekade

Langs de Padesche Wetering in Boskoop loopt een pad dat al jaren Padeschekade heet. Deze naam wordt ook gehanteerd in een notitie over het herbestemmen van sierteelt in deze omgeving. De Padeschekade stond tot voor kort alleen officieel niet zo genoemd in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en de Basisregistratie Grootschalige Topografie. In de oude Grootschalige Basiskaart Kaart Nederland staat de Padeschekade wel, nu ook in de BAG.