Vrolijke gezichten in de Boskoopse Greenport waar wordt gewerkt aan ondergrondse wateropslag: vlnr Kees Vermeulen en Michiel Gerritsen van Greenport Boskoop, wethouder Anouk Noordermeer, Eelco Nell. Vooraan Bart van der Salm en Wout Rademaker.
Vrolijke gezichten in de Boskoopse Greenport waar wordt gewerkt aan ondergrondse wateropslag: vlnr Kees Vermeulen en Michiel Gerritsen van Greenport Boskoop, wethouder Anouk Noordermeer, Eelco Nell. Vooraan Bart van der Salm en Wout Rademaker. (Foto: Morvenna Goudkade)

Boskoop begint ondergrondse waterbel: 'Belangrijk'

BOSKOOP - Je zou zeggen: water genoeg in Boskoop met al die sloten. Toch komen er nu ook ondergrondse zoetwaterbellen voor extra wateropslag. De kwekers in Greenport Boskoop hebben steeds meer moeite om hun planten van voldoende zoet water te voorzien. De klimaatverandering vraagt om extra capaciteit. Afgelopen week ging het project van start.

Morvenna Goudkade 

Vrolijke gezichten bij de kick-off. In het kantoor van de Boskoopse Greenport, op het ITC-terrein in Hazerswoude-Dorp, is het een drukte van belang. Vertegenwoordigers van provincie, gemeentes, samenwerkingsverband Holland Rijnland, waterschap én deelnemende kwekers zijn daar bijeen om de aftrap te vieren. Greenportvoorzitter Michiel Gerritsen vertelt dat er veel support is voor het project. “We zijn heel blij met alle medewerking. Boskoop is het oudste en bekendste sierteeltproductiegebied ter wereld. Met oog op de toekomst is het enorm belangrijk dat we kunnen beschikken over voldoende water.”

'Veel vertrouwen in het project'

Apart

Apart is het wel, zegt de voorzitter. "We zijn ook het meest waterrijke boomteeltgebied, met al die sloten worden we wel Klein Giethoorn genoemd. Zoveel water en dan toch nog ondergrondse waterbergingen? Ja, die zijn hard nodig, want door de klimaatverandering is ook de behoefte aan water veranderd." Ondergrondse wateropslag klinkt als het ei van Columbus: regenwater opvangen, de grond inpompen en oppompen als je het nodig hebt. Maar zo simpel is het ook weer niet, want het water dat wordt opgeslagen moet zeer zuiver zijn. In gebieden met kastuinbouw worden ondergrondse waterbergingen al toegepast. Daar wordt regenwater van de kasdaken opgevangen, schoon water wat niet eerst gefilterd hoeft te worden. In Greenport Boskoop zijn niet veel kassen en zal regenwater worden opgevangen van de containervelden, de buitenvelden met potplanten. En daar zitten meststoffen en restanten van gewasbescherming in, die eerst uitgefilterd moeten worden. Bureau Acacia Water uit Gouda werkt samen met TU Delft aan een natuurlijk filter, in de vorm van grondlagen met zand en actieve koolstof. Het project kost zo'n 350.000 euro, waarbij ook de kwekers 50.000 euro bijdragen. Greenportwethouder Anouk Noordermeer is positief over de aanpak in de Greenport. "Problemen worden hier opgelost, met veel innovatie. Dat spreekt mij erg aan.”

Diverse sprekers noemen water ‘het blauwe goud'. Gerard Mostert, namens Holland Rijnland, vindt het project in de Boskoopse Greenport ook van groot belang voor andere greenports. Dat vindt ook Marije Hoogendoorn-Bruins Slot, zij houdt zich vanuit de provincie Zuid-Holland bezig met greenports-zaken. "Wij kunnen leren van elkaar.”

Moeilijker

Hoogheemraad Waldo van Faber, van Hoogheemraadschap van Rijnland, voorziet voor de komende jaren dat het steeds moeilijker zal worden om alle partijen te voorzien. "We zullen minder oppervlaktewater hebben om te verdelen. Naar wie gaat dan het water? Zelfvoorzienend zijn is dan heel belangrijk.” In de zaal ook deelnemende kwekers. Eelco Nell is er van De Jong Plant, Bart van der Salm van Van der Salm Boskoop, Wout Rademaker van Kwekerij Bloemendaal, Twan Kranenburg van Kwekerij Roos. In totaal doen tien bedrijven mee. 

Symbolisch

Hoogheemraad Von Faber opent vervolgens het project: een symbolische fles blauw water wordt gegoten door een filter van grond en zand dat uitkomt in een aquarium. De kwekers kijken uit naar het vervolg: na nog een periode van onderzoek start later dit jaar een proef bij een van hen op de kwekerij. Die proef duurt een jaar en daarna kunnen de waterbellen hopelijk van start. Bart van der Salm concludeert: "Wij hebben veel vertrouwen in het project, daarom betalen we ook mee.”