De leerlingen gingen flink aan de slag.
De leerlingen gingen flink aan de slag. (Foto: Gemeente Alphen)

Speelplein Johannes Postschool in Hazerswoude weer groen pareltje

HAZERSWOUDE-DORP - Tijdens de jaarlijkse NLDoet-dag op vrijdag 10 maart heeft het groene schoolplein van PCB Johannes Post in Hazerswoude-Dorp een flinke opknapbeurt gekregen. Leerlingen en ouders van de basisschool gingen samen met twintig leerlingen van het Groene Hart Leerpark én medewerkers van de gemeente enthousiast aan de slag. Directeur Joris van Veen: “Onze school heeft al acht jaar een groen uitdagend schoolplein met veel beplanting en natuurlijke materialen."

Van Veen vervolgt: "Dat is voor de kinderen geweldig maar als directeur wil ik ook dat het onderhoud goed geregeld is. Het is daarom een fijne traditie om elk jaar tijdens het landelijke evenement NLDoet samen met het Groene Hart Leerpark onderhoud uit te voeren. Door corona was deze traditie een beetje naar de achtergrond geschoven, maar deze is afgelopen vrijdag gelukkig weer in ere hersteld.”

Het wat verwilderde schoolplein is flink onder handen genomen. Met kleine kruiwagens hielpen de jongste leerlingen de berg verse houtsnippers over het schoolplein te verspreiden. Te groot of te wild gegroeide planten en struiken zijn gesnoeid en lege plantenbakken en borders zijn opgevuld met fris, nieuw groen. Het schoolplein is nu weer met recht het groene pareltje van de buurt.

Ook wethouder Onderwijs Gert Jan Schotanus was aanwezig om een handje te helpen met het onderhoud. Maar hij had voor de school ook nog een mooie verrassing: een cheque van 1.000 euro voor het onderhoud van het groene plein. “Joris van Veen is met zijn school heel goed bezig en een voorbeeld voor andere scholen”, zo zei de wethouder, “en dat waarderen we.”

Het schoolplein bestaat in verhouding uit veel groen en weinig tegels. Uit onderzoek blijkt dat kinderen in een groene omgeving anders spelen. Ze spelen creatiever en gaan meer op onderzoek uit. Ook voor de gezondheid is een groen schoolplein goed. Joris van Veen ziet dat ook op zijn school terug. “Er is veel ruimte om je te verstoppen en in bomen te klimmen. Voor wie wat minder inspanning zoekt, zijn er ook volop plekjes waar je rustig kunt zitten. Het is ook leuk om te zien dat het schoolplein iedereen op een andere manier aanspreekt. Zo hebben we een leerling die uit eigen beweging een bezem pakt en het schoolplein aanveegt wanneer dat nodig is. We gaan nu de bekijken hoe we het schoolplein in de toekomst ook als buitenlokaal kunnen gaan gebruiken.”