Burgemeester Liesbeth Spies op bezoek bij stichting Help Anders. Arnold Koelemij is de tweede man aan de linkerzijde.
Burgemeester Liesbeth Spies op bezoek bij stichting Help Anders. Arnold Koelemij is de tweede man aan de linkerzijde. (Foto: Petra Claasen PCPhotography)

Burgemeester Spies bezoekt stadstuin de Schittering

Nieuws

‘Je moet de grote baas laten zien hoe de stadstuin erbij staat’

ALPHEN - “De gemeente steunt ons financieel dus dan moet je ook de grote baas laten zien hoe het erbij staat.” Aldus Harold Koelemij, voorzitter van de stichting ‘Help Anders’ over het bezoek van burgemeester Spies aan de stadstuin ‘De Schittering’.

Hans Ouwerkerk

Afgelopen zaterdag bracht burgemeester Liesbeth Spies een bezoek aan stichting ‘Help Anders’. De stichting, ooit begonnen onder de naam Alphenaren voor Alphenaren  is  inmiddels uitgegroeid tot een organisatie die zich bezighoudt met buurtopbouw, minibibliotheken in de wijk en stadstuin De Schittering. 

Tevens voorziet de stichting in het helpen van mensen die het minder hebben. Omdat stadstuin De Schittering een samenwerking is met de gemeente was het aan de voorzitter gelegen om de burgemeester uit te nodigen voor een werkbezoek. “De stadstuin is vorig jaar geopend en inmiddels is er heel wat tot stand gebracht. En dat is leuk om te laten zien. Ook al omdat de stadstuin begint te bloeien en te groeien is het een mooi moment om de burgemeester te laten zien wat we hier doen en hoe de tuin tot leven komt”, aldus Koelemij.

Burgemeester Spies bezoekt stadstuin ‘De Schittering’

De burgemeester kreeg uiteraard een hartelijk ontvangst met uiteraard  koffie en gebak. Spies kwam juist op de dag dat er een begin werd gemaakt Deze zaterdag wordt begonnen met de bouw van moestuinbakken. “Er is in de afgelopen maanden al heel veel werk gedaan. Maar er moeten ook nog heel veel gebeuren”, zegt Koelemij. “Naast de moestuinbakken moeten er nog pergola’s worden gebouwd en we moeten de vijver nog aanleggen. Maar ook moeten er nog kruidentuinbakken komen en een heg. En eigenlijk”, voegt hij er in één adem aan toe, “zijn we hier in de stadstuin nooit klaar.”

Vrijwilligers

Al dit werk wordt verzet door een twintigtal vrijwilligers. Deze vrijwilligers wonen in veel gevallen in de Edelstenenwijk maar enkele wonen zelfs daarbuiten. Elke zaterdag zijn zij in wisselende samenstelling in de stadstuin actief. Koelemij: “We zijn hier wekelijks twee uurtjes met elkaar aan het werk. Altijd van 10.30 uur rot 12.30 uur. Daarna sluiten we het werk af met een lunch. Veel vrijwilligers vinden vooral die combinatie leuk van gezelligheid en met elkaar de handen uit de mouwen steken . En dat is het natuurlijk ook. De ene keer zijn er zeven vrijwilligers aan de slag en de andere keer weer drie. Niets moet. En ik denk dat dát ook de basis voor het succes van dit project is. Het zorgt voor veel plezier. Tegelijkertijd ervaren de vrijwilligers het wel zo dat ik op donderdag een telefoontje of appje krijg waarin ze aangeven die zaterdag er wel of niet te zijn.”

“Uiteraard”, vervolgt hij, “hebben we met de burgemeester besproken wat we met de vrijwilligers allemaal doen. Ja, ze was erg onder de indruk van de verhalen en de initiatieven die wij als stichting nemen om er voor te zorgen dat de buurt uit het dal komt.”

Samen met de komst van het nieuwe buurthuis ‘de Mozaik’ zet de stichting ‘Help Anders’ zich in op cohesie, samenwerken, maar vooral plezier hebben in de onderhoud van de tuin en de directe leefomgeving. “We hebben de burgemeester ook laten zien dat veel bedrijven uit Alphen ons steunen met spullen of een geldelijke bijdragen.”

Buurtopbouw betekent mensen bij de tuin betrekken

Buurtopbouw betekent in zijn visie ook buren betrekken bij de bouw van de tuin. Daarvoor heeft de stichting al vijf nieuwsbrieven met uitleg over de stadstuin rondgestuurd met daarin de uitnodiging om mee te helpen bouwen en beslissen. 

“Onze missie is een betere wereld waarbij de participatiemaatschappij centraal staat. Samen kunnen we veel bereiken. Samen kunnen we problemen oplossen die de overheid laat liggen”, aldus de stichting in het beleidsplan. “In onze huidige samenleving vallen nog steeds veel mensen tussen wal en schip. We willen deze mensen een duwtje in de rug geven.”