Foto: links Corine van Dijk, manager zorg en begeleiding Krabbescheer, Ampère en Keerkring; rechts Lieke Verzaal: coördinerend begeleider.
Foto: links Corine van Dijk, manager zorg en begeleiding Krabbescheer, Ampère en Keerkring; rechts Lieke Verzaal: coördinerend begeleider. (Foto: Joost Mooij)

‘Een gewoon eigen leven bij Philadelphia’

Nieuws

ALPHEN - “Het was een grote wens van een aantal van onze cliënten om zo zelfstandig mogelijk, maar wel met ondersteuning, te gaan wonen. Een andere wens was om samen te kunnen wonen”, zegt Lieke Verzaal. Als coördinerend begeleider van de locatie Keerkring van stichting Philadelphia Zorg (een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking) stond Lieke voor de uitdaging om het principe ‘een gewoon, eigen leven’ handen en voeten te geven.

“Je kunt dit wel graag willen, maar wat zijn je eigen mogelijkheden? Er moet een balans zijn tussen wat je wilt en wat je kunt.”

“Op de Krabbescheer is sprake van 24-uurs begeleiding en op de nieuwe locatie is het uitgangspunt zo zelfstandig mogelijk leven en begeleiding op maat. Voor cliënten is dat een ingrijpende verandering en daar moet je wel mee om kunnen gaan.”

DigiContact

Zelfstandig leven geldt voor wonen, voor jezelf kunnen zorgen, dagbesteding- of werk en niet te vergeten de vrijetijdsbesteding. “Dat betekent dat je met de mensen om je heen, de vaste begeleidingsmomenten en DigiContact in staat bent je leven op een goede manier in te richten”, vat Lieke samen.

DigiContact is ondersteuning op afstand via beeldbellen en is 24 uur per dag bereikbaar. Verbinding hiermee maak je met één druk op de knop. Vervolgens komt een professionele begeleider in beeld die helpt door middel van ‘Zorg op afstand’.

Contact maken gaat met een computer, laptop, tablet, telefoon of via mail. DigiContact is handig wanneer er bijvoorbeeld een vraag is waar direct antwoord op moet komen, het maakt niet uit waarover.

‘De bewoners hebben de wens om met de wijk mee te doen’

“De locatie ‘Dukdalf’ aan de Zuiderkeerkring was vrijgekomen door het vertrek van de cliënten naar de nieuwbouw aan De Ampère”, vult Corine van Dijk, manager zorg en begeleiding van de Alphense woonlocaties, aan. “Dukdalf moest eerst grondig worden verbouwd en kreeg ook een nieuwe naam. Een van de nieuwe bewoners bedacht ‘De Keerkring’ en die naam is het geworden.” 

Op de Keerkring is sprake van begeleiding die is afgestemd op de tijden dat cliënten niet werken, maar er is geen 24-uurs begeleiding. In eerste instantie bestaat dit uit DigiContact.

Naar wens

“Keerkring draait nu ruim een maand en alles gaat naar wens”, constateert Lieke. “Acht cliënten wonen in hun eigen appartement, waarvan twee een stel. Vier appartementen beschikken over een tuin en de appartementen op de tweede verdieping hebben een balkon. 

Samen met de begeleiding groeien de bewoners in zelfstandigheid, waarbij het denkbaar is dat zij doorstromen naar volledige zelfstandigheid.” Het tegenovergestelde, terug naar Krabbescheer, is ook denkbaar. Dat ziet Lieke niet zo snel gebeuren. 

“De bewoners zijn goed voorbereid en hebben er naar uitgekeken. Zij hebben nog een wens en dat is meedoen met de bewoners van de wijk en laten zien dat zij goede buren zijn.” Corine blijft bescheiden als ze zegt: “Ik denk dat onze aanpak best uniek is.”

Voor meer informatie op DigiContact: https://www.philadelphia.nl/ondersteuning/digicontact-ondersteuning.