De gemeente Alphen gaat over op een nieuwe aanpak voor het onderhoud van plantsoenen. Op de foto: het Toussaintplein in Alphen.
De gemeente Alphen gaat over op een nieuwe aanpak voor het onderhoud van plantsoenen. Op de foto: het Toussaintplein in Alphen. (Foto: gemeente Alphen aan den Rijn/Martin Sharrott)

Nieuwe aanpak onderhoud plantsoenen

ALPHEN - Een onderwerp waar de gemeente Alphen het hele jaar door meldingen openbare ruimte over binnenkrijgt, is het onderhoud van het openbaar groen. "We merken dat onder andere klimaatverandering ervoor zorgt dat we sneller een achterstand oplopen in het groenonderhoud." Volgens de gemeente is een nieuwe aanpak nodig.

"Langere periodes van droogte en zwaardere regenval maken het een grotere uitdaging om plantsoenen in de openbare ruimte op het gewenste niveau te houden", stelt de gemeente Alphen aan den Rijn. 

"Met name in de zomer zien we dat door hogere temperaturen planten - en onkruid - sneller groeien en vaker moeten worden bijgehouden. Daarnaast kent Alphen aan den Rijn een enorm groot, divers groenbestand, dat bijgehouden moet worden. Dit leidt er soms toe dat plantsoenen er enige tijd wat verwilderd uitzien."

'Door hogere temperaturen groeien planten en onkruid sneller'

"Om het groeiseizoen dit jaar met 1-0 voorsprong te beginnen, werken we met een nieuwe aanpak. Klimaatverandering zorgt er ook voor dat de winters minder koud zijn, en daarom kunnen we al vroeger in het seizoen beginnen met onderhoud. De afgelopen maanden is daarom hard gewerkt aan het op orde brengen van alle plantsoenen in de gemeente voor de start van het groeiseizoen. Zo is veel onkruid verwijderd en is de beplanting gesnoeid. Met deze actie willen we zo goed mogelijk klaar zijn voor de zomer, zodat het onderhoud beter bij te houden is en de plantsoenen er zo netjes mogelijk uit blijven zien."