De Tweede Wereldoorlog staat centraal bij Wijkcentrum Swaenswijk.
De Tweede Wereldoorlog staat centraal bij Wijkcentrum Swaenswijk. (Foto: Wijkcentrum Sweaenswijk/Historische Vereniging Alphen)

Tweede Wereldoorlog centraal in Swaenswijk

ALPHEN - In Wijkcentrum Swaenswijk in Alphen aan den Rijn worden in mei twee bijeenkomsten gehouden over de Tweede Wereldoorlog.

Op maandag 1 mei om 14.00 uur vindt de presentatie 'Alphen aan den Rijn in de Tweede Wereldoorlog' plaats. "Een bijzondere presentatie verzorgd door de Historische Vereniging Alphen aan den Rijn. De Tweede Wereldoorlog blijft de gemoederen bezighouden. Dat viel weer op toen een onderzoek uitwees dat een kwart van de Nederlandse jeugd de Holocaust in twijfel zou trekken en veel feiten niet zou kennen. Groot was de verontwaardiging over de onwetendheid bij de jongeren. Maar ook de ouderen onder ons hebben niet altijd meer een objectief beeld van de oorlog. Is het verkleurd door de tijd?"

"Aan de hand van pamfletten, documenten uit het gemeentearchief, foto's, films en ooggetuigenverklaringen wordt geprobeerd een objectief beeld te schetsen hoe het leven in Alphen in de oorlog en rondom de bevrijding was, voor de gewone burger, de Joodse medemens en de gemeenteambtenaar. Er zal ook aandacht worden besteed aan de april-meistakingen, die exact 80 jaar geleden, in 1943 plaatsvonden. Tijdens die stakingen, gericht tegen de Duitse maatregel om voormalige Nederlandse soldaten krijgsgevangen te maken, vielen in Nederland bijna 200 doden. Hoe verliep de staking in Alphen? Op 1 mei is er ook een extra presentatie om 20.00 uur, met een opening door burgemeester Liesbeth Spies. De entree bedraagt 5 euro, inclusief twee keer gratis koffie of thee.

Op donderdag 4 mei om 10.00 uur is er een bijzondere Koffieochtend Plus in Swaenswijk die in het teken staat van het thema 'Herdenken'. Tijdens deze koffieochtend wordt er een tafelbijeenkomst gehouden met Kees Visschedijk als gespreksleider. Deze koffieochtend staat in het teken van de Tweede Wereldoorlog. 

"Alphen aan den Rijn was in de eerste dagen van de oorlog geen direct doelwit van het Duitse leger. Maar op 14 mei werd de stroom vluchtelingen op de Steekterweg tussen Alphen en Zwammerdam volkomen onverwacht vanuit de lucht aangevallen. Zestien van hen overleefden dit niet. Naarmate de oorlog langer duurde nam het verzet toe. Een aantal van die verzetsmensen hebben hun strijd tegen de bezetter met de dood moeten bekopen. De Joodse gemeenschap van Alphen aan den Rijn echter werd het zwaarst getroffen."

"Er zijn nog veel mensen die oude foto's uit die tijd hebben en hun verhaal daar over willen vertellen. Kom dus met foto's. Het hoeft niet per se een foto uit Alphen aan den Rijn te zijn. En als u liever wilt horen wat anderen vertellen, is dat ook geen probleem. Wat herinnert u zich nog het meeste van de Tweede Wereldoorlog? Welke verhalen van uw ouders of familie zijn u bijgebleven?" Wijkcentrum Swaenswijk, ingang Jongkindt Coninckstraat 2b in Alphen. Meer info: www.wijkcentrumswaenswijk.nl.