'Door een relatief zacht verloop van de wintermaanden was een hoog energieverbruik nauwelijks aan de orde.'
'Door een relatief zacht verloop van de wintermaanden was een hoog energieverbruik nauwelijks aan de orde.' (Foto: Marieke Markus)

'Door zachte winter minder energie nodig'

REGIO - Door een relatief zacht verloop van de wintermaanden was een hoog energieverbruik nauwelijks aan de orde. Ook de maanden voorafgaand aan de winter was het een stuk zachter dan normaal en dit was gunstig voor ons energieverbruik, aldus Weeronline.

"Zodra de buitentemperatuur lager is dan de temperatuur in het huis, verliest een woning warmte. In het zomerhalfjaar is koelte in huis juist heel aangenaam, maar tijdens het winterhalfjaar wordt vaak de verwarming aangezet om het huis warm te houden."

"Het stookseizoen loopt doorgaans van oktober tot en met april en door klimaatverandering is het stookseizoen inmiddels al flink opgewarmd. Hoe vervelend de gevolgen van klimaatverandering ook zijn, het zorgt er wel voor dat een gemiddeld stookseizoen 10 procent minder energie kost dan vroeger."

"Hoe koud een winterseizoen verloopt scheelt enorm in de energiekosten. Een extreem koud stookseizoen kost 32 tot maar liefst 37 procent meer energie om een huis te verwarmen dan tijdens een doorsnee stookseizoen. Zo'n extreem koud stookseizoen komt echter zelden meer voor. Andersom kan een extreem zacht stookseizoen juist zorgen voor een flinke energiebesparing. Zoals die van 2006/2007, waarin we 21 procent minder energie gebruikten dan gemiddeld."

'Echt flink stoken is niet aan de orde geweest'

"Zowel oktober als november verliepen in het afgelopen winterhalfjaar een stuk zachter dan normaal en dus was flink stoken in deze maanden niet aan de orde."

Koude periode

"Ook de winter verliep aan de zachte kant met een gemiddelde temperatuur van 5,1 graden tegen 3,9 normaal. Alleen december verliep een fractie te koud en dit was te danken aan een korte koude periode in de tweede en derde week van december", aldus Weeronline.

"Na de korte koude periode van december volgde een vrij lange periode waarin de temperaturen veel hoger uitvielen dan gebruikelijk. Ook de rest van de winter verliepen zonder een echte kou-inval."

Gunstig

"Zowel januari als februari verliepen relatief zacht. In maart is er wel nog sneeuw gevallen, maar ook die maand verliep uiteindelijk een fractie zachter dan normaal. De huidige maand april is tot dusver aan de frisse kant, waardoor af en toe de verwarming nog even wordt aangezet. Echt flink stoken is echter niet aan de orde geweest. Uiteindelijk verliep het stookseizoen door de zachte maanden zeer gunstig. Om een huis te verwarmen was afgelopen stookseizoen 12 procent minder energie nodig ten opzichte van een normaal stookseizoen."