Hoogleraar De Knijff benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Hoogleraar populatie- en evolutionaire genetica bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) Peter de Knijff is op maandag 24 april benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving deze onderscheiding uit handen van burgemeester Liesbeth Spies. 

De Knijff is sinds 2005 hoogleraar bij de afdeling Humane Genetica. Hij is een van de grondleggers van het forensisch gebruik van variabele DNA kenmerken op het menselijke Y-chromosoom en een pionier in het gebruik van zogenaamde "next generation sequencing” technieken voor de forensische genetica. Populatie- en evolutiegenetica.

Als populatiegeneticus bestudeerde Peter de Knijff de complexe interactie tussen evolutie en migratie, en de gevolgen daarvan. Door archeogenetisch onderzoek aan skeletmateriaal kunnen populatie genetische inzichten gebruikt worden om migratiepatronen en demografische veranderingen te beschrijven en te verklaren. In een forensische context is populatie genetisch inzicht van belang om de invloed van genetische variatie binnen- en tussen bevolkingsgroepen te beschrijven en te gebruiken om op juiste wijze de statistische evaluatie van forensisch genetisch bewijs uit te voeren en te duiden. Voor de gezondheidszorg kan populatiegenetica van groot belang zijn om beter te begrijpen of- en hoe, populatie genetische variatie belangrijk kan zijn bij, bijvoorbeeld, de keuze van medicatie. Het onderzoek van Peter de Knijff is niet alleen fundamenteel genetisch van aard, maar ook gericht op het ontwikkelen van nieuwe forensische DNA-analyse technieken.