Op de kermis
Op de kermis (Foto: Rob Langerak )

Kermis in Alphen op Koningsdag

ALPHEN - Donderdag is het weer Koningsdag, maar de daarbij behorende kermis draait dan al bijna een week. Vanaf vrijdag 21 april konden Alphenaren voor het tweede jaar terecht in het Europapark in de wijk Kerk en Zanen. Omdat er in het stadscentrum geen plaats meer was, verhuisde het evenement vorig jaar naar deze plek die volgens een evaluatie door de gemeente als meest geschikt uit de bus kwam.

Niet iedereen is het daarmee eens, want er zijn ook Alphenaren die vinden dat een kermis in het centrum thuishoort. Die komen wij echter niet tegen bij een rondgang over het kermisterrein, dat er met attracties aan weerskanten van het doorgaande pad overigens niet uitnodigt om er lang rond te dwalen. Dat ligt de eerste dagen echter ook aan de weersomstandigheden, want vooral vrijdag en zaterdag worden gekenmerkt door veel regen. Rond de tijd voor het avondeten wagen enkele tientallen bezoekers het er toch op om tijdens een droge periode het terrein te bezoeken. Er zijn tenslotte ook patat, pizza’s en churro’s te koop en voor de kleintjes is een suikerspin ook niet te versmaden. Jaivey (4 jaar) en Nino (2) zijn er zelfs vanaf Bodegraven op afgekomen. “Het is nu lekker rustig en ik ben hier bekend, want ik werk ook in Alphen” vertelt hun moeder, nadat haar jongens met eendjes vangen een prijsje bij elkaar hebben gehengeld. “Op de najaarsmarkt na, is in ons dorp weinig te beleven, dus met Koningsdag, gaan wij opnieuw naar Alphen.”


Peter Sauner en zijn familie wonen praktisch om de hoek. “Prima plek en lekker dichtbij. Het is hier ook ruim opgezet en daardoor overzichtelijker dan voorheen. Dat is ook leuker voor de kinderen” laat hij weten. Op de vraag of zij het wat zuiniger aandoen nu de prijzen voor het levensonderhoud flink duurder zijn, antwoord hij ontkennend. “Nee, wij zijn met zijn zessen en houden de hand niet op de knip, het is maar een keer per jaar kermis.”

Het bevalt mij hier best

De Apeldoornse kermisexploitant Henri van Tilborg vindt het een prima plek. “Ik sta hier met mijn eendjes en de Jungle Bungy en kom al jaren in Alphen. Het bevalt mij hier best.” Kinderen kunnen zich ook vermaken in een moderne draaimolen, een ritje maken in futuristische autootjes of met een rondvlucht in vliegende olifantjes. Een groepje tienermeisjes heeft zich net laten vereeuwigen in de photobooth, voordat zij de sensatie opzoeken van Break Dance en de Miami Trip. Een volwassen man komt net vanaf de Pink Date Pluche Party met een knuffel van ruim anderhalve meter. Zijn dochtertjes lopen er met grote glimlach achteraan. Een paar Marokkaanse meisjes zijn blij dat de Ramadan weer voorbij is, want nu kunnen zij weer uitgebreid snoepen.


Valerie de Groot vindt het heel gezellig om met haar vader Deny naar de kermis te gaan. Logisch, want hij mag haar gewonnen prijzen dragen. Zij showt een hippe tas en onder papa's arm zit onder andere een kappersset met kammen, borstels en spiegeltjes. Bij de schietsalon leren een paar vaders hun zoontjes hoe zij met een buks de doelen moeten raken. Gelukkig is het op zondag langer droog en wordt het - ook tot plezier van de kermisexploitanten - gezellig druk. Vooral bij de automaten waar je met bulldozers muntjes kan schuiven om zoveel mogelijk waardepunten te bemachtigen is het vol. Ook de cakewalk en de grijpkranen hebben over belangstelling net te klagen.

De kermis is nog open tot 23.00 uur op Koningsdag. Voor de laatste dagen wordt bovendien droog weer verwacht en dat maakt het nog een stukje gezelliger.