Franz Jansen en Adrie van der Voorn: ‘Er zijn weer prachtige routes door mooie stukken natuur uitgezet’
Franz Jansen en Adrie van der Voorn: ‘Er zijn weer prachtige routes door mooie stukken natuur uitgezet’ (Foto: Marieke Roggeveen)

Adrie over de LAURA: ‘We gaan er nog twee mooie edities van maken’

Alphen – Al bijna 75 jaar is de LAURA een jaarlijks terugkerend fietsevenement waarbij mensen uit Alphen en omstreken vier dagen door het Groene Hart fietsen. Vanwege het gestaag dalende aantal deelnemers en de vergeefse zoektocht naar nieuwe bestuursleden, zal volgend jaar de Dag-LAURA voor de laatste keer worden gereden, en dit jaar dus voor de op één na laatste keer. Voor de avondeditie is dit jaar het doek al gevallen. Ooit deden hier 2.800 fietsliefhebbers aan mee, vorig jaar waren dit er nog geen tweehonderd.

Marieke Roggeveen

In haar 75-jarige geschiedenis is de LAURA uitgegroeid tot een populaire fietsvierdaagse waarbij de naam nog altijd verwijst naar de locaties waar de deelnemers in vier dagen tijd heen fietsten. Op de eerste dag rijden ze richting Leiden (L), op de tweede dag richting Amsterdam (A), op de derde dag richting Utrecht (U) en op de laatste dag richting Rotterdam (R). Alphen aan den Rijn (A) is op alle vier de dagen de start- en finishplaats.

Niet meer van deze tijd

“Heel jammer dat volgend jaar het doek gaat vallen voor de LAURA”, vertelt voorzitter Adrie van der Voorn, “maar als je kijkt naar de mogelijkheden die er zijn om zelf een route uit te stippelen en deze op een zelf gekozen tijd te gaan fietsen: een prachtig knooppuntensysteem, online fietsroutes, navigatiesystemen… Dan kun je eigenlijk stellen dat een fietsvierdaagse niet meer van deze tijd is. Jarenlang heeft het deelnemersaantal rond de 1.500 geschommeld, met soms uitschieters naar de 1.800. Deze aantallen zijn al heel lang niet meer gehaald, vorig jaar waren er 650 deelnemers.”

Wondertje?

Of het bestuur nog hoopt op een wondertje, dat de LAURA toch nog een doorstart kan maken na de 75-ste editie? 

'Je komt op prachtige plekken en je bent lekker actief bezig'

“Nee”, antwoordt Adrie resoluut, “wij zijn al een paar jaar tevergeefs op zoek naar nieuwe bestuursleden. Ik zou niet meer weten waar ik ze vandaan moet halen om de zeventigers af te lossen die nu al jaren de kar trekken. Gelukkig is er veel begrip voor ons besluit. Het is goed zo en we gaan er nog twee mooie edities van maken!”

De Meije

Eén van de trouwe deelnemers is Franz Jansen die naar schatting 25 keer de Dag-LAURA heeft gefietst en 30 keer de Avond-LAURA. “In 1974 heb ik ‘m voor het eerst gefietst en drie jaar geleden voor het laatst. Maar ik ben nog niet los van de LAURA, hoor. Ik deel nu vier dagen fruit uit aan de deelnemers. Ook erg leuk om te doen. Ik heb altijd met veel plezier meegefietst met de LAURA: je komt op prachtige plekken, je hebt veel sociale contacten onderweg, en je bent lekker actief bezig. Welke route ik het mooist vind? Pfoe, dit zijn er meerdere: de Meije is altijd mooi om doorheen te fietsen, maar ook Reeuwijk en Nieuwkoop.”

Eerste inschrijvingen

“Ook voor dit jaar zijn er weer prachtige routes door mooie stukken natuur uitgezet”, verzekert Adrie, “deze worden altijd met zorg uitgestippeld en kort voor de start nog voor de laatste keer door vrijwilligers gecontroleerd: is er een weg dicht, of zijn er ergens werkzaamheden? Waar nodig worden de laatste aanpassingen aangebracht en daarna gaat het drukwerk met de routes naar de drukker. Inmiddels zijn de eerste inschrijvingen al binnen. Normaal gesproken waren we nu druk bezig met de voorbereidingen voor de avondeditie, die de meeste keren in mei is gereden, maar nu richten we ons op de 74-ste Dag-LAURA. We gaan weer met volle kracht vooruit en hopen op mooi weer en een mooi aantal deelnemers!”


Voor meer informatie en/of inschrijving: www.laura-alphen.nl