Matthäus Passion in Swaenswijk

ALPHEN - De Matthäus Passion van Johannes Sebastiaan Bach is dinsdag 4 april om 14.00 uur te horen in wijkcentrum Swaenswijk in Alphen. Joop van Velzen uit Laren, muziekhistoricus geeft gedetailleerde toelichting én prachtige beeld- en geluidsfragmenten. 

"Het op muziek gezette lijdens- en stervensverhaal van Jezus Christus naar het evangelie van Mattheus wordt door velen als het prachtigste muziekstuk op aarde gezien. Het verhaal wordt verteld door de evangelist (=verteller) en vertolkt door een tenor. Als in een hoorspel worden de diverse deelnemers door aparte stemmen opgevoerd. Zo zijn er naast de evangelist en Jezus (vertolkt door een bas), diverse individuele discipelen (Petrus, Judas; bassen), Pilatus (bas), zijn vrouw (sopraan), diverse dienaressen (sopranen en alten) en getuigen (tenor en bas). Ook groepen (discipelen, priesters, soldaten, volksmenigten) komen voor en worden vertolkt door twee koren." 

"In Bach's Matthäus Passion is Jezus ook vooral een mens die verschrikking op verschrikking meemaakt: marteling, verraad door zijn dierbaren, zijn vader die hem alleen laat sterven. Vanaf het openingskoor tot het slotkoor weet de toehoorder zich in een wereld van lijden, verraad, overgave en menselijk onvermogen. Geen vrolijke thema's, maar Bach weet het zo ontroerend mooi te vertellen dat de kerk of concertzaal gelouterd verlaten wordt." 

Joop van Velzen is aan de universiteiten van Utrecht en Vancouver opgeleid als muziekhistoricus. 

De entree is 5 euro, twee keer koffie/thee gratis. Wijkcentrum Swaenswijk is te vinden aan de Jongkindt Coninckstraat 2b in Alphen.