Een auto van de zaak is in veel gevallen een leaseauto.
Een auto van de zaak is in veel gevallen een leaseauto. (Foto: Adobe Stock)

Auto van de zaak: de voor- en nadelen

Een auto van de zaak klinkt erg aantrekkelijk, maar er komt best veel kijken bij het gebruiken van een bedrijfsauto. Zeker als je ook privé wil rijden. In dit artikel lees je alles over een auto van de zaak.

Niet iedere bedrijfsauto is automatisch een auto van de zaak. Veel bedrijven hebben een aantal auto’s die je als werknemer kunt lenen om bijvoorbeeld naar een afspraak met een klant te rijden. Je kunt bedrijfsauto’s vaak alleen gebruiken tijdens het werk en niet voor privédoeleinden. Een auto van de zaak, daarentegen, kun je wel te allen tijde gebruiken.

Lees je goed in

Een auto van de zaak is in veel gevallen een leaseauto. Het scheelt veel kosten als je in een zakelijke (lease)auto rijdt. Je hoeft zelf natuurlijk geen auto te kopen en ook naar het onderhoud en de autoverzekering hoef je niet om te kijken. Dit betekent alleen niet dat er helemaal geen kosten zijn. Je kunt namelijk te maken krijgen met bijtelling als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de auto.

Een auto van de zaak scheelt veel kosten

Daarnaast kan je werkgever vragen om een maandelijkse eigen bijdrage.

As zzp'er of freelancer kun je ook een auto van de zaak nemen. Je kunt een auto kopen of leasen. De auto is ondernemersvermogen als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, je de auto gebruikt voor je onderneming en je niet meer dan 500 kilometer privé rijdt. Je kunt in dit geval een aantal kosten aftrekken van de winst. Voorbeelden hiervan zijn: afschrijvingen, onderhoud, parkeerkosten, de verzekering en motorrijtuigenbelasting.

Alle informatie over een auto van de zaak.