Er was o.a. veel vraag naar (web)designers, online marketeers en bedrijfsanalisten.
Er was o.a. veel vraag naar (web)designers, online marketeers en bedrijfsanalisten. (Foto: Adobe Stock)

Terugblik op populairste banen van 2022

Wat waren de meest populaire beroepen van 2022? Ontdek waar vorig jaar de kansen lagen én waar momenteel de vacatures blijven komen. In dit artikel zetten we alles op een rijtje.

Heb je een mbo-diploma niveau 2 of lager? Dan kun je een mooi salaris verdienen, zeker als je ploegendiensten, weekenddiensten of onregelmatige diensten draait. Voorbeelden van populaire beroepen volgens Indeed waren facilitair medewerker, vrachtwagenchauffeur, logistiek medewerker, sportinstructeur en inpakker. Met een mbo-diploma niveau 4 kun je denken aan beroepen als monteur, verkoopmedewerker of telemarketingmedewerker. Heb je een hbo- of wo-opleiding op zak? Dan lagen (en liggen) er tal van kansen op de arbeidsmarkt. Vooral in de zakelijke dienstverlening. Populaire sectoren volgens Indeed waren in de IT, marketing, gegevensverzameling- en verwerking. Bij beroepen kun je denken aan software developers, online marketeers en designers en bedrijfsanalisten.

Snelste groei

Een onderzoek van LinkedIn heeft uitgewezen wat de vijftien banen waren waar de vraag het snelst naar groeide in 2022. Er zaten veel technische beroepen tussen, zoals machine learning engineer en data engineer. Daarnaast steeg de vraag naar gynaecologen en ecologen en logistieke beroepen als expediteurs en specialisten import/export.

Studenten en starters

Studenten en starters wilden vorig jaar graag werken in de consultancy of een traineeship volgen, dankzij de vele ontwikkelingsmogelijkheden. Dat blijkt uit onderzoek van Magnet.me. Een aantal van de meest populaire banen: traineeship management, finance en consultancy. Studenten werken ook graag in de horeca of in callcentra.

Afbeelding