Een katholieke kerk. Tijdens de Beeldenstorm werden die geplunderd.
Een katholieke kerk. Tijdens de Beeldenstorm werden die geplunderd. (Foto: Archief Rodi Media)

Beeldenstorm & Bloedraad in Nieuwkoop

NIEUWKOOP - Het Historisch Genootschap Nieuwkoop e.o. brengt het verleden tot leven. Op 9 februari houdt de stichting een interessante lezing over de Beeldenstorm in Nieuwkoop.

Sander Wassing neemt je mee in het verhaal dat begint in de zomer van 1566. In Nederland raken de gemoederen oververhit. Een explosieve mix van religieuze, sociale en economische spanningen komt op veel plaatsten tot een uitbarsting. In augustus van dat jaar slaan de Beeldenstormers toe.

De Beeldenstorm verspreidt zich razendsnel en het Spaans bewind wankelt. Koning Filips stuurt zijn generaal, de hertog van Alva, met een leger om de orde te herstellen. Hij stelt de Raad van Beroerten in die geen half werk verricht: het wordt de Bloedraad genoemd.

In Nieuwkoop hebben lokale edelen zich bij de geuzen aangesloten en het Smeekschrift ondertekend. Op het oog lijkt de Beeldenstorm hier niet te leiden tot diepgaande meningsverschillen en twisten. Maar de schijn bedriegt …

In deze lezing komen we te weten hoe inwoners van Nieuwkoop de periode van de Beeldenstorm hebben beleefd. Waren er werkelijk geen twisten? Bleven de inwoners trouw aan de Rooms-Katholieke kerk? En wie was eigenlijk de eerste gereformeerde predikant in Nieuwkoop?

De lezing is op 9 februari in Kaleidoscoop in Nieuwkoop. Aanvang 20.00 uur.

Sander Wassing rondde in augustus 2013 zijn studie geschiedenis af (Universiteit Leiden) en is sindsdien vooral werkzaam geweest als freelance historicus. Wassing is goed thuis in het veld van erfgoedinstanties, historische verenigingen en kerkelijke instellingen. Hij schrijft artikelen, verzorgt gastlessen en lezingen en doet archiefonderzoek.

In het kort:

Onderwerp: Nieuwkoop, de Beeldenstorm (1566) en Alva’s Raad van Beroerten

Door wie: Sander Wassing

Wanneer: Donderdag 9 februari 2022, aanvang 20:00 uur

Waar: Kaleidoskoop, De Verbinding 2, Nieuwkoop

Toegang: Voor leden gratis, overige bezoekers € 5,-