Het agrarisch collectief Rijn en Gouwe Wiericke is dringend op zoek naar mensen die graag weidevogels willen beschermen.
Het agrarisch collectief Rijn en Gouwe Wiericke is dringend op zoek naar mensen die graag weidevogels willen beschermen. (Foto: Marieke Markus)

Weidevogelvrijwilligers gezocht

ALPHEN/REGIO - "Iedereen weet dat het niet goed gaat met onze prachtige weidevogels en daarom is het agrarisch collectief Rijn en Gouwe Wiericke dringend op zoek naar mensen die graag in de natuur lopen, een paar uur in de week tijd hebben om mee te helpen deze mooie weidevogels te beschermen."

Het collectief omvat vier natuurverenigingen: De Parmey, Weide en Waterpracht, De Wetering en Lange Ruige Weide en omvat grofweg het gebied tussen Alphen aan den Rijn, Reeuwijk, Bodegraven, de Meije, Zwammerdam en Aarlanderveen.

"De boeren doen hun uiterste best de nesten van de weidevogels te sparen, maar hebben in het voorjaar weinig tijd om de nesten op te sporen en moeten daarom door de weidewachters geholpen worden."

"Het is prachtig werk, je loopt in de natuur, bent lekker fysiek bezig, dus het is ook goed voor je gezondheid", aldus het agrarisch collectief. 

"De boer moet z’n grond kunnen bewerken en daarom gaan de weidewachters samen met de boer kijken hoe ze dat het beste kunnen aanpakken. Weidewachters en boeren kijken samen hoe ze ervoor kunnen zorgen dat de nesten gevonden worden, de eieren uit kunnen komen en de kuikens vliegvlug kunnen worden, groot genoeg om aan de maaimachine te ontsnappen."

"De weidewachters zoeken de plekken op waar de nesten zitten, markeren de nesten en houden daar administratie van bij. Dat gebeurt tegenwoordig ook digitaal. Als de boer dan zijn land moet bewerken weet hij waar de nesten zitten en kan hij daar rekening mee houden."

'Wat is polderland nu zonder mooie weidevogels?'

"Vind jij ook dat die mooie weidevogels bij ons boerenland horen en wil je dat ze blijven? Geef je dan op om ook weidewachter te worden en wij zorgen ervoor dat je alles weet over de vogels", stelt het collectief.

"Je bent voornamelijk actief in de maanden maart tot en met juni. De Groene Motor verzorgt diverse cursussen waarin je het gedrag van de weidevogels leert kennen en daardoor de nesten kan vinden. Het is mooi en zeker zeer waardevol werk, want wat is een polderland nu zonder onze mooie weidevogels? Ze horen erbij."

Trix Bouman is een enthousiaste vrijwilliger: "Denk je nu 'yes, dat zou ik ook wel willen' en heb je tijd, dan wil ik je graag uitnodigen om eens met mij mee te lopen. Ik doe dit mooie werk al twintig jaar en 'loop' bij twee boeren in Aarlanderveen die zijn aangesloten bij natuurvereniging De Wetering. Er zijn veel boeren die vrijwilligers nodig hebben en er zijn te weinig vrijwilligers, dus meld je aan!" 

Aanmelden via e-mail: ebi.bouman@casema.nl.