Bourgondische uitvaart is mogelijk met speciaalbier, mooie wijn en lekkere hapjes in plaats van koffie en cake.
Bourgondische uitvaart is mogelijk met speciaalbier, mooie wijn en lekkere hapjes in plaats van koffie en cake. (Foto: Pexels.com)

Persoonlijke uitvaart goed voor de verwerking

Veel mensen denken niet dagelijks na over hun uitvaart, maar velen willen natuurlijk wel een afscheid dat past bij de manier waarop zij leefden. Ook de nabestaanden willen dit vaak voor hun overleden dierbaren, ook is het goed voor de verwerking van het grote verlies. Elke uitvaart is uniek, zorg voor een bijzondere uitvaart, dat kan door de verschillende uitvaartthema’s of persoonlijke input.

Opstellen van de uitvaartwensen? Hiervoor kan men een afspraak maken met een consulent van een uitvaartvereniging in de buurt. Zij vertelt graag meer over de mogelijkheden en kan helpen bij het kiezen van een thema of onderwerpen die passen bij de overledene.

Er is veel mogelijk om het afscheid persoonlijk te maken. Wie in het leven al niet graag in de schijnwerpers staat en denkt: ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, dan past een eenvoudig afscheid, zonder toeters en bellen. Misschien is de wens om thuis te worden opgebaard in de eigen vertrouwde woning. Dat kan.

Bij uitvaarten met een persoonlijk thema is voelbaar hoe de overledene in het leven stond. Hield de persoon van lekker eten en drinken? Dan is het mogelijk om een Bourgondische uitvaart te verzorgen met speciaalbier, mooie wijn en lekkere hapjes in plaats van koffie en cake. Misschien is klassiek meer ter nagedachtenis van de overledene. Denk aan een antieke Bentley als rouwauto of een afscheid in barok-stijl met muziek van Bach. Een hobby, een favoriete voetbalclub of geliefde moestuin kan centraal staan tijdens de uitvaart.