De moestuin is populairder dan ooit.
De moestuin is populairder dan ooit. (Foto: Dorpmoestuin Nederland)

Ontdek hoe leuk werken in een moestuin is

NIEUWKOOP - Het is een trend die niet meer weg te denken is. De moestuin is populairder dan ooit. En dat is niet zo gek, want het is heel erg leuk (en gezond) om je eigen biologische kruiden, fruit en groenten te zaaien, verzorgen en te zien groeien. Benieuwd hoe leuk dat is? 

Op 11 maart is het NLdoet - de vrijwilligersactie van het Oranjefonds - en ben je van 10.00 tot 16.00 van harte welkom op Dorpsmoestuin Nieuwkoop om te komen helpen. "Je vindt ons bij het Kennedyplein onderaan de dijk, links naast de Dorpsboerderij. Wij zorgen voor koffie en thee en een lekkere lunch", vertelt de organisatie enthousiast.

Wat gaan we doen?

Ze vervolgt: "We willen een hekje maken tegen de muskusratten, zodat ze onze oogst niet kunnen opeten. De bramen doen het heel goed, dus willen we de ondersteuningspalen verlengen en ter bescherming boognetten over de planten plaatsen. We gaan van houten pallets een insectenhotel maken, dat ook dienst kan doen als compostbak. Verder willen we van wilgentakken een mooie boogtunnel maken waar de klimgroenten overheen kunnen groeien en waar je straks ook onderdoor kunt wandelen. En tot slot moet de nieuwe tuinbank in de olie gezet. Genoeg te doen dus. Maar plezier staat voorop!"

Opening nieuwe kas

De dag krijgt ook een feestelijk tintje. Tijdens NLdoet is de officiƫle opening van de nieuwe kas, gedoneerd door Rotary Club Nieuwkoop. "We zijn er heel blij mee. Want zo kunnen we straks ook gewassen als komkommer, paprika en meloen gaan kweken.

Een wetenschappelijke studie, uitgevoerd door de Britse universiteiten van  Westminster en Essex, bewijst dat slecht 30 minuten per week werken in je tuin -  aanraken van bladeren, woelen door de aarde en knippen van takken - al een  positief effect heeft op je mentale gezondheid."

Enthousiast geworden? 

Schrijf je dan in op www.nldoet.nl. "Je kunt ons vinden op 'zoek een activiteit', daarna 'zoek een organisatienaam': Dorpsmoestuin Nieuwkoop. De organisatie ziet je graag verschijnen."

NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Elk jaar gaan tienduizenden Nederlanders een middag aan de slag bij een vrijwilligersorganisatie.