Foto ter illustratie: Er komt een tijdelijke opvanglocatie voor Oekraïners in Leimuiden.
Foto ter illustratie: Er komt een tijdelijke opvanglocatie voor Oekraïners in Leimuiden. (Foto: Archief Rodi Media)

Tijdelijke opvanglocatie vluchtelingen Oekraïne op Connexxion-terrein Leimuiden

KAAG EN BRASSEEM - De gemeente Kaag en Braassem vangt sinds maart vorig jaar vluchtelingen uit Oekraïne op. Dat doet de gemeente op verschillende locaties in de gemeente, waaronder in ‘Het Oog’ (gebouw Rabobank), in de pastorie van de Mariakerk in Roelofarendsveen, aan de Kerkstraat in Woubrugge en particulier bij inwoners thuis.

De opvanglocatie in ‘Het Oog’ in Roelofarendsveen is vanaf 1 juli niet meer beschikbaar. De Rabobank heeft aangegeven vanaf die datum weer over het pand te willen beschikken. Helaas is de oorlog in Oekraïne nog steeds niet voorbij. De gemeente is op grond van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) wettelijk verantwoordelijk om voor de mensen die daar nu opgevangen worden een nieuwe tijdelijke locatie te vinden.

Onderzoek naar een geschikte tijdelijke locatie heeft geleid tot de keuze voor een tijdelijke opvanglocatie op het ‘Connexxion-terrein’, de Tuinderij 5 in Leimuiden. Op dit terrein worden in de komende periode cabines (zogenaamde ‘wooncontainers’) geplaatst, waar plek is voor 65 mensen. Dit zijn de bewoners die nu wonen in ‘Het Oog’ in Roelofarendsveen. De locatie moet half juni gereed zijn. De cabines blijven ten minste een jaar staan, omdat de wettelijke taak voor deze opvang in ieder geval tot juni 2024 van kracht is. Dit kan later eventueel worden verlengd, afhankelijk van de situatie in de Oekraïne.

"We hopen en verwachten dat de opvang op deze tijdelijke locatie net zo succesvol verloopt als de opvang in locatie Het Oog in Roelofarendsveen. Hier ervaren we een fijne dynamiek tussen bewoners, vrijwilligers en betrokken organisaties", aldus de gemeente.

Voor de inwoners van Leimuiden organiseert de gemeente binnenkort een inloopbijeenkomst. Op deze bijeenkomst kunnen inwoners terecht met vragen over de tijdelijke opvanglocatie. De inloopbijeenkomst heeft plaats op woensdag 8 maart van 17.00-19.30 uur in ‘De Ontmoeting’ in Leimuiden. Aanmelden is niet nodig. Inwoners ontvangen in de komende dagen per post een uitnodiging voor deze bijeenkomst.

De gemeente heeft contact met de huidige gebruikers van het terrein, zoals de organisatie van de Huttenbouw en de Provincie Zuid-Holland. Met deze partijen is de gemeente in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden om de activiteiten te combineren. De bewoners en vrijwilligers van ‘Het Oog' worden op korte termijn ook bijgepraat over de ontwikkelingen en de komende verhuizing.