Binnen het collectief Rijn & Gouwe Wiericke is afgelopen zaterdag, op 11 maart, het eerste kievitsei van dit jaar gevonden.
Binnen het collectief Rijn & Gouwe Wiericke is afgelopen zaterdag, op 11 maart, het eerste kievitsei van dit jaar gevonden. (Foto: Hans Boere)

Start weidevogelseizoen: eerste kievitsei gevonden

Nieuws

REGIO - Binnen het collectief Rijn & Gouwe Wiericke is afgelopen zaterdag, op 11 maart, in Waddinxveen het eerste kievitsei van dit jaar gevonden. Deze vondst is om 15.20 uur gemeld bij de Vereniging Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer Rijn & Gouwe Wiericke. Het ei is gecontroleerd en er is vastgesteld dat het een vers ei is.

De vinder is Hans Boere, lid van de vrijwilligersgroep Boerenlandvogels Rijn & Gouwe Wiericke, en hij heeft het eerste ei gevonden op een maisperceel perceel vlakbij de Plasweg in Waddinxveen. Al heel lang bestaat in Nederland de traditie van het bekend maken van het vinden van het eerste kievietsei. Hoewel de eieren nu niet meer geraapt mogen worden, blijft de eer van het vinden van het eerste ei bestaan.

Met het vinden van dit kievitsei is het weidevogelseizoen 2023 begonnen. “Vrijwilligers van Boerenlandvogels Rijn & Gouwe Wiericke kijken ernaar uit om vanaf nu tot half juni het land in te gaan om in samenwerking met agrariërs waar nodig naar nesten van de kievit, grutto, tureluur en andere weidevogels te zoeken, zodat de boer ze kan beschermen.”

“Vrijwilligers helpen boeren niet alleen bij het zoeken en beschermen van nesten, maar ze zijn voor de boer ook de ogen in het veld om te weten waar er later gemaaid moet worden om zodoende het broedsucces van de weidevogels te vergroten.”

“In het collectief Rijn & Gouwe Wiericke zetten jaarlijks ruim honderd vrijwilligers zich actief in voor de bescherming van weidevogelnesten en kuikens. Dit is de werkgroep Boerenlandvogels Rijn & Gouwe Wiericke en wordt door de Groene Motor Zuid-Holland ondersteund met materialen, cursussen en waar nodig begeleid. Nieuwe vrijwilligers zijn zeer welkom. Meer informatie over het weidevogelwerk is te vinden op www.facebook.com/groups/BoerenlandvogelsRGW.”