Voorbereidingen verkiezingen.
Voorbereidingen verkiezingen. (Foto: Evert Ouwendijk)

Verkiezingen van start

ALPHEN - Vandaag, woensdag 15 maart, is het zover: inwoners kunnen stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen. 

Op pagina 3 doen we een poging om te voorspellen wat een mogelijke uitslag zou kunnen zijn van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. 

De provincie Zuid-Holland heeft maar liefst 55 statenleden, verdeeld over 15 partijen. Niet elke (afsplitsings)partij doet dit keer mee, maar er is voldoende te kiezen. Lees meer over de Provinciale Statenverkiezingen op pagina 3.

Waterschap

En dan zijn er ook nog de Waterschapsverkiezingen. Uit een onderzoek van de Unie van Waterschappen blijkt dat 56 procent van de Nederlanders van plan is te gaan stemmen voor de Waterschapsverkiezingen op 15 maart. 

"Het werk van de waterschappen heeft veel invloed op het dagelijks leven van alle Nederlanders. Hoe gaan we om met extreem weer, de inrichting van Nederland en de zuivering van rioolwater zijn daar voorbeelden van. Met hun stem bepalen Nederlanders waar de waterschapsbelasting aan wordt besteed", aldus de Unie van Waterschappen. "Uit het onderzoek blijkt dat 85 procent van de Nederlanders de grote waterschapsthema’s - zoals schoon water in sloten, plassen en natuurgebieden voor mens en dier en bouw/onderhoud van dijken - belangrijk vindt." 

"In de regio van De Stichtse Rijnlanden vinden de kiezers de afvoer van water bij extreem weer, zuiveren van water en ruimte voor water belangrijk." 

Verschillende bekende meteorologen, boswachters, ecologen en wetenschappers benadrukken het belang van het stemmen. Arjan Postma, boswachter, televisiepersoonlijkheid en schrijver van natuurboeken: “Wat wij doen met het water zal bepalend zijn voor hoe Nederland eruit zal zien in de toekomst. Het is van het grootste belang dat we op 15 maart allemaal meebeslissen.”