Indrukwekkende legervoertuigen in optocht
Indrukwekkende legervoertuigen in optocht (Foto: Rob Langerak)

Colonne legervoertuigen met bevrijdingsvuur door Alphen en de kernen

Nieuws

Alphen - De estafettelopers die ‘s nachts het bevrijdingsvuur in Wageningen ophaalden, sloten in Aarlanderveen aan bij de daar opgestelde historische legervoertuigen van het comité Vrij aan de Rijn om overal in de gemeente het vuur aan te (laten) steken. Omdat Zwammerdam een jaartje wilde overslaan, is gekozen voor Aarlanderveen, omdat het Oranjecomité aldaar in 2023 honderd jaar bestaat.

Door: Rob Langerak

Leden van de scouting uit verschillende dorpen nemen in de laadbakken plaats als de stoet op Bevrijdingsdag even na tien uur ‘s morgens richting Alphen vertrekt. Voorzitter Jaap Spaargaren van ‘Vrij aan de Rijn’, die de tocht samen met oranjecomité’s, scoutinggroepen en evenementencomissies organiseert, is er trots op dat de optocht dit jaar weer langer is dan bij de voorgaande edities. “Hoewel het ditmaal op een doordeweekse dag valt, hebben wij maar liefst 48 aanmeldingen van particulieren met vrachtwagens, motoren, legerjeeps en Landrovers gekregen. Die chauffeurs komen niet eens allemaal uit de directe omgeving, maar uit het hele land. Wij hebben er zelfs eentje uit Putte bij de Belgische grens.” Doordat de optocht op vrijdag wordt gehouden, betekent het wel dat de voertuigen niet worden onthaald en begeleid door een muziekkorps. “Die krijgen niet genoeg muzikanten op de been, daarom is er nu een groot draaiorgel dat passende muziek speelt, onder andere van Glenn Miller” voegt Spaargaren toe.

Als de colonne zich bij het Hazeveld opstelt voor de intocht door Alphen, gaan de fakkeldragers en een jeep met daarin burgemeester Liesbeth Spies alvast naar de hoek van de Julianastraat en de Castellumstraat om daar bij de tonen van het draaiorgel een defilé van alle voertuigen af te nemen. Zij sluiten daarna weer achter de stoet aan om in het Burgemeester Visserpark het bevrijdingsvuur te ontsteken. Spies is blij dat het volop aanwezige publiek niet alleen uit ouderen bestaat, maar dat er ook veel gezinnen met jonge kinderen op af zijn gekomen. Als het vuur voor het oude raadhuis brandt, kan het publiek zich nog even vergapen aan de voertuigen die rond het plantsoen staan opgesteld. Kinderen maken van de gelegenheid gebruik om even achter het stuur van een jeep of ‘dikke DAF’ plaats te nemen, terwijl hun ouders er een mooie foto van maken.

“Mijn man rijdt in zo’n drietonner en ook andere familieleden en kennissen hebben wij opgetrommeld. Wij doen elk jaar mee” laat Paula van der Valk uit Hazerswoude-Dorp weten. Zelf bestuurt zij de bijzondere Mechanical Mule die door de Amerikanen in de Vietnamoorlog is gebruikt. “Daarmee rij ik alleen door Alphen en de dorpen zelf, want de banden zijn niet geschikt om er lange afstanden over de provinciale weg af te leggen. Dan gaat hij even op een trailer.”

Van der Valk en haar familie zijn niet alleen gek op oude legervoertuigen. “Dat de kinderen van de scouting mee mogen naar alle kernen, vind ik eigenlijk het allermooiste.”

Naast alle legergroene auto’s en motoren valt ook de groen-blauwe Duitse Kübelwagen op in de optocht die rond het middaguur via Koudekerk naar Hazerswoude-Rijndijk vertrekt. Als bij de gedenkplaats aan de Jacob van Lennepkade het bevrijdingsvuur is ontstoken, krijgen de deelnemers door de moeders van scouting Rijnewoud een lunch aangeboden bij het oude gemeentehuis. “Mijn moeder heeft soep gemaakt” vertelt de 11-jarige padvinder Oscar Slikker. Hij vindt het heel gezellig om al voor de derde keer mee te mogen rijden in zo’n grote vrachtwagen. Floor Welman (13) vult aan dat er daar ook broodjes zijn. “Voor alle kinderen met knakworst” glundert ze al bij voorbaat. Via Hazerswoude-Dorp gaat de tocht verder naar begraafplaats Vrederust in Benthuizen en naar Boskoop waar de scouts eveneens het bevrijdingsvuur mogen ontsteken.