Bij Boekhandel Haasbeek verkopen Wally Klos (li) en Maroesja Teijgeler de voorafgaande delen in de Zeven Zussen-reeks. Vanaf 11 mei wordt plaatsgemaakt voor Atlas, het laatste deel.
Bij Boekhandel Haasbeek verkopen Wally Klos (li) en Maroesja Teijgeler de voorafgaande delen in de Zeven Zussen-reeks. Vanaf 11 mei wordt plaatsgemaakt voor Atlas, het laatste deel. (Foto: Morvenna Goudkade)

Boekhandels in startblokken voor slot Zeven Zussen

Nieuws

REGIO – Reikhalzend wordt ernaar uitgekeken: het laatste deel van de Zeven Zussen-reeks. Donderdag 11 mei is het zover, dan wordt het boek wereldwijd gelanceerd. Ook in het Groene Hart kunnen fans niet wachten en maken boekhandels zich op voor een stormloop van klanten. Atlas - Het verhaal van Pa Salt, is de grootste mediahype sinds Harry Potter. 

Morvenna Goudkade

Bij Boekhandel Haasbeek in de Sint Jorisstraat in Alphen worden in aanloop naar de verkoopklapper alle voorgaande delen van de Zeven Zussen-serie verkocht. Er is een grote hoek met boeken van Lucinda Riley, de inmiddels overleden schrijfster. Het laatste deel van de bestsellerreeks is geschreven door haar zoon Harry Whittaker, naar het plot van zijn moeder. De boekhandel krijgt 250 exemplaren voor de verkoop, vertelt filiaalmanager Els Zoetendaal. “En de verwachting is dat die binnen no time verkocht zijn. Dit boek is heel bijzonder.” 

Haar collega’s Wally Klos en Maroesja Teijgeler gaan straks plaats maken in de winkel voor het felbegeerde achtste en laatste deel. Lucinda Riley beschrijft in haar Zeven Zussen-reeks hoe zeven geadopteerde zussen ieder voor zich op zoek gaan naar hun roots, na het overlijden van hun adoptievader Pa Salt. De zoektocht voert de zussen over de hele aardbol, waarbij Riley steeds in de geschiedenis van een land of streek duikt. De rol van de adoptievader is groot, maar ook geheimzinnig, en wordt in het laatste boek dus eindelijk onthuld. Wie was hij? Waarom heeft hij de zussen geadopteerd? En is hij wel echt dood?

‘Boete van 10.000 euro als je boek eerder verkoopt’

In Boskoop heeft Sander Jongejan, van Bruna Jongejan, ook enorm veel reserveringen voor het boek. Die mensen kunnen donderdag vanaf 09.00 uur terecht. “Ik krijg het boek enkele dagen van tevoren binnen, maar dan mag ik er nog helemaal niets mee doen”, vertelt Jongejan. “Er rust een streng embargo op. Alle winkels wereldwijd die het boek verkopen, hebben een contract moeten tekenen. Als ik het boek eerder naar buiten breng dan toegestaan krijg ik een boete van 10.000 euro.” Het is een gigantische mediahype, zegt Jongejan. “Dit hebben we sinds Harry Potter niet meer meegemaakt. Wel iets dat in de richting kwam, zoals Vijftig tinten grijs. En Judas, van Astrid Holleeder, dat was ook heel groot. Dat boek was helemaal geheim. We hoorden alleen dat er iets aan kwam, iets groots, maar hadden geen idee hoe of wat. We bestelden zonder dat er iets bekend was.”

Van Atlas weten we hoe de cover eruitziet. En best apart, hoeveel het boek weegt, vertelt Sander Jongejan: “Het aantal pagina’s is niet bekend gemaakt, maar wel het gewicht. Het boek weegt 914 gram, bijna een kilo boek dus.” 

Joris Koek, boekhandelaar in Roelofarendsveen, maakt zich ook op voor de mega-lancering. Hij opent zijn boekhandel Veenerick al in de nacht van woensdag op donderdag. Volgens het contract mag het boek vanaf middernacht verkocht worden en daar maakt Koek gebruik van. “Wij hebben een nachtopening van 23.59 tot 01.00 uur, speciaal voor fanatieke fans. Geen idee hoeveel mensen er ’s nachts langs zullen komen. We gaan het zien.” 

De Primera in Nieuwkoop gaat niet ’s nachts open, maar verwacht vanaf donderdagmorgen 09.00 uur de nodige klanten, want er zijn enorm veel reserveringen voor het boek. “De Zeven Zussen zijn razend populair”, zegt medewerkster Inge Tjebbes. “We verwachten wel dat het druk wordt.”

Dat denkt ook Annelize Haasbeek, van Haasbeek Herenhof in Alphen. “Normaal werk ik op donderdag niet, maar nu ben ik er wel. Het wordt een bijzondere dag, we maken er met de klanten een feestje van.” Speciale acties voor Atlas zijn er niet in haar winkel, maar dat heeft het boek niet nodig, vindt Haasbeek. “Dit boek verkoopt zichzelf.”