In de Alphense Van Mandersloostraat heeft Liesbeth Zandinga een actiebord voor haar winkel gezet: 'Ik wil graag dat mensen naar winkels gaan'
In de Alphense Van Mandersloostraat heeft Liesbeth Zandinga een actiebord voor haar winkel gezet: 'Ik wil graag dat mensen naar winkels gaan' (Foto: Morvenna Goudkade)

Week van de Stenen Winkel: ‘Fijn dat winkels er zijn’

Nieuws

REGIO – Het is de Week van de Stenen Winkel. Daarmee wordt aandacht gevraagd voor het belang van de lokale middenstand en worden winkeliers in het zonnetje gezet. Een landelijke actie, maar in de Groene Hart regio nog onbekend en onbemind. Winkeliers doen dan ook mondjesmaat mee: “Hopelijk volgend jaar meer deelnemers”.

Door: Morvenna Goudkade

Ondernemersvereniging VOA, waarbij veel winkeliers zijn aangesloten, is niet betrokken bij de Week van de Stenen Winkel. Jolanda Donkersloot van VOA heeft geen informatie ontvangen, vertelt ze. “We zouden er anders zeker aandacht aan hebben besteed op onze website en in de nieuwsbrief.” Er zijn wel Alphense retailers die meedoen aan de actie, maar dan op eigen initiatief.

Marc Krimpenfort, centrummanager in het Alphense stadshart, bevestigt dat de actie weinig navolging krijgt. “De winkeliers hebben het druk, er gebeurt veel in de stad: Koningsdag, Bevrijdingsdag, Korenfestival. Ze hebben geen tijd voor een extra actie.” Dat geldt ook voor onderneemster Annabelle Gesman, van Dessous in de Julianastraat. “Ik vind zo’n landelijke campagne een heel goed initiatief, maar lokale campagnes vind ik momenteel belangrijker”, zegt Gesman. “Ik heb echt tot het laatste moment getwijfeld of ik me toch aan zou melden, maar ik heb er eigenlijk geen tijd voor. Het is de bedoeling dat je ook wat leuke dingen doet in de winkel en dat krijg ik nu even niet voor elkaar.”

Dat stenen winkels onmisbaar zijn, daar is Gesman van overtuigd. Zelf ziet ze internetwinkels niet als een bedreiging. “Mijn klanten komen juist graag naar de winkel. Wij zijn een speciaalzaak, daar hoort veel service en advies bij, persoonlijke aandacht. De klanten komen daar ook echt voor.”

‘Deze actie is niet bedoeld omdat we in nood zijn, maar omdat onze winkels leuk zijn’

In de Van Mandersloostraat doet Liesbeth Zandinga wel mee aan de actie, net als vorig jaar. Ze heeft een groot stoepbord voor de deur van haar winkel So Loving Alphen. “Waarom ik meedoe? Ik wil graag dat mensen naar winkels gaan. Wij kunnen veel meer bieden op het gebied van beleving en persoonlijk advies.” Zandinga vindt het leuk dat de winkels in het zonnetje gezet worden. “Niet meer zoals tijdens corona omdat we in nood zijn, maar omdat winkels leuk zijn.” Ze merkt wel dat de actie niet zo leeft in Alphen, zegt Zandinga. “Mijn dochter heeft een winkel in Alkmaar, daar doet de hele winkelstraat mee. Dat zou ik ook graag willen, maar we hebben het als winkeliers nu niet met elkaar afgestemd. Hopelijk volgend jaar meer deelnemers.”  

In Boskoop hoopt Melanie Melhuygen ook meer collega-winkeliers te kunnen overtuigen. Haar dierenwinkel PetsOnly wordt als enige deelnemer in het kwekersdorp genoemd. “Ik zag De Stenen Winkel vorig jaar al voorbijkomen, toen heb ik er niets mee gedaan. Nu zag ik het weer en heb ik me aangemeld”, zegt Melhuygen. “Ik vind dat je dit niet alleen voor jezelf moet doen, maar als winkeliers met elkaar. Samen zijn we sterk.” Net als Gesman en Zandinga in Alphen, is ook Melhuygen helemaal niet ontevreden. “Ik krijg klanten uit de hele regio. Dat ik meedoe aan de actie is niet om steun te vragen, niet omdat we zielig zijn, maar om op een positieve manier te laten zien hoe fijn het is dat onze winkels er zijn.” Dat stenen winkels soms met een vingertje wijzen naar internetwinkels, vindt ze ‘een negatieve insteek’. “We gebruiken allemaal de sociale media. Je moet gewoon je sterke punten benadrukken: advies, aandacht, dat soort dingen. Niet jaloers zijn op webshops, uitgaan van je eigen kracht.” 

Intussen verwent ze deze week haar klanten met puntzakjes met snacks voor hond of poes. “Een aardigheidje om hen te bedanken.”

In haar Boskoopse dierenwinkel geeft Melanie Melhuygen puntzakjes met snacks voor hond of poes kado als bedankje voor de klanten