Wandeling voor schoon drinkwater
Wandeling voor schoon drinkwater (Foto: Hans Willering )

Succesvolle Wandeltocht voor Behoud Schoonwater

Nieuws

Hans Willering

ALPHEN - Het was een prachtige zonnige dag tijdens de wandelsafari voor schoonwater op 30 april die georganiseerd werd door de Rotary Alphen en het IVN Alphen, het Instituut voor Natuuronderzoek. Tientallen deelnemers liepen een vaste route langs tien locaties in het Park Zegersloot. Op elk punt stonden deskundigen om het een en ander te vertellen over het belang van water. Maar ook werd er uitleg gegeven over de natuur. Elke deelnemer droeg minimaal vijf euro bij bestemd voor schoon water in de aardbevingsgebieden van Turkije en Syrië. Na afloop konden de deelnemers en deskundigen bijkomen bij Sunset Beach Bar.

De Rotary is een internationale organisatie die zich vooral richt op initiëren en ondersteunen van maatschappelijke verbeteringsprojecten. Arjan Wille van de Rotary: “Water is belangrijk voor ons, niet alleen voor drinkwater, maar ook bijvoorbeeld voor recreatie. Maar water wordt ook bedreigd door milieuvervuiling, plastic afval en aantasting door fosfaten. Daarom moeten we ons water schoonhouden, ook voor de toekomst.” Het IVN houdt zich vooral bezig met behoud en verbetering van de natuur. Gerda Bonninga van het IVN: “Er worden voortdurend metingen gedaan door de waterschappen hoe de kwaliteit van ons water is. De Rijn, bijvoorbeeld, is volgens metingen niet zo geschikt om in te zwemmen.”

Schoonwater is belangrijk ook voor de toekomst

De gemeente is ook nauw betrokken bij schoonwater. Roel Wierink en Lars Geitenbeek werken bij de gemeente aan beleidsontwikkeling en voeren overleg met o.a. het Hoogheemraadschap om tot verbetering van de waterkwaliteit te komen. Roel: “Wij richten ons op fysische, ecologische en bacteriologische maatregelen. Zo wordt de watertoevoer van het Aarkanaal naar de Zegerplas beperkt om de Zegerplas schoner te houden, worden de oevers beschermd en zijn er maatregelen om de blauwalg te bestrijden.” Paul Hollander van het Hoogheemraadschap gaf ook als deskundige uitleg over lopende projecten.

De tour begon bij de Tiny Forest, hoe een klein natuurgebied toch vol leven zit. Het gemaal vlak naast de golfclub lijkt een groot log apparaat, maar is toch voorzien van een camera en sensoren zodat het waterpeil tussen de Kromme Aar en het aangrenzende water in balans blijft. Om de Zegerplas schoon te houden wordt het water uit de Kromme Aar richting Zegerplas beperkt. Het onderwaterpark in de Zegerplas, ingericht door de Alphense duikvereniging Atlantis, zorgt voor verbetering van de biodiversiteit onderwater. Zo werden deelnemers nauwkeurig geïnformeerd over zaken die in de natuur spelen.

Deelnemers vonden de wandeltocht leerzaam en informatief

Annemieke van Eeuwen is gids in opleiding bij IVN en deed mee als deskundige bij de rondleiding. Annemieke: “Gids word je niet zomaar. De opleiding duurt anderhalf jaar. Elke twee weken heb je een theorie les en elke maand een hele dag praktijk. Je leert allerlei aspecten van de natuur en je moet meerdere opdrachten uitvoeren met presentaties en een eindopdracht. Dit moet je allemaal met goed gevolg afleggen.” Vervolgens krijgen de gidsen een officieel erkend diploma.

De deelnemers waren enthousiast over de tocht. De meesten vonden het informatief en leerzaam. Albert Kalkhoven merkte op: “De gidsen gebruikten geen ingewikkelde woorden zodat het allemaal heel begrijpelijk was.” Er was veel ruimte voor vragen.

Dat de wandeltocht een succes was bleek ook uit de opbrengst: €845. En dat krijgt via de Rotary een goede bestemming in Turkije en Syrië.