Bevrijdingsfestival Alphen
Bevrijdingsfestival Alphen (Foto: Rob Langerak)

Bevrijdingsfestival Alphen: van ‘Stil in mij’ naar tevreden geluid in mei

Nieuws

Alphen - Het was aanvankelijk heel spannend of het Alphense Bevrijdingsfestival wel kon doorgaan. De organisatoren van het eerste uur gaven de moed op, toen zij het feest organisatorisch en financieel niet rond konden krijgen. Na een noodkreet meldde zich een nieuw bestuur aan, dat dankzij sponsoren en een subsidie van de gemeente een dijk van een line-up wist neer te zetten.

Door: Rob Langerak

“Ik schrok mij rot toen ik hoorde dat het festival dit jaar mogelijk niet kon doorgaan. Ik heb het jaren gepresenteerd en weet dus hoe populair dit in het verleden was” vertelt Frank Schildkamp, de nieuwe voorzitter van het evenement. “Samen met enkele anderen hebben we het binnen 2½ maand alsnog voor elkaar gekregen en daar zijn we best trots op”. Hij vertelt dat de nieuwe organisatie keihard heeft gewerkt om de vergunningen, sponsoring en het programma alsnog rond te krijgen. “Gelukkig kregen we volop medewerking van de gemeente. Ook zijn we het MBO Rijnland dankbaar voor de hulp met veel vrijwilligers.” 

Gelukkig zijn de weergoden het Bevrijdingsfestival ook goed gezind. Waar festivals in Groningen, Assen en Zwolle door noodweer (tijdelijk) worden stilgelegd, stopt het in Alphen met regenen net voordat stadsdichter Lars Ferwerda rond 16.00 uur met zijn voordracht begint. Het feest heeft een hoog lokaal karakter, want de pauzes tussen de verschillende optredens worden opgevuld door de DJ’s van Alle Hens, Bar Amsterdam en Schatjes en ook voor Danjil & Friends en tribute-band The Naked Truth is het min of meer een ‘thuiswedstrijd’. 

Zijn veelzijdigheid showt hij in Alphen opnieuw met veel funk en soul

Danjil Tuhumena woont weliswaar al jaren in Appingedam, maar is geboren en getogen in Alphen. Daar debuteerde hij in 1977 al als 3-jarig drummertje, samen met zijn vader, broers en zus in The Family Song. “Heel leuk om weer in Alphen te spelen. Ik heb dit uiteraard gecombineerd met familiebezoek en heb vannacht bij mijn zus Ulla geslapen.” Danjil is de enige uit het gezin die professioneel is doorgegaan in de muziek en is een aantal keerin tv-programma’s te bewonderen. Als zanger/gitarist eindigt hij hoog in het tweede seizoen van The Voice of Holland en bereikt met Earth, Wind & Fires als drummer de finale van The Tribute Battle of the Bands. Begin dit jaar verschijnt Danjil in Better Than Ever waarin Martijn Krabbé hem als oud-deelnemers van talentenjachten interviewt. Zijn veelzijdigheid showt hij in Alphen opnieuw met veel funk en soul. Hij en zijn vrienden schuwen het niet om naast de Nederlandse ballad ‘Zo mooi’ ook een prima versie van ‘Purple Rain’ van Prince te vertolken.

Feest van herkenning

Ook The Naked Truth (Golden Earring tribute) heeft Alphense roots. Veel toeschouwer herkennen dan ook de bandleden van Murphy’s Law en Join the Wolf Pack. Leadzanger/gitarist Roland Brons vertelt dat de band net de theatertour heeft afgerond en dit voor hem en de muzikanten weer de aftrap is van het festivalseizoen. Voor de bezoekers is hun optreden een feest van herkenning. De Earring-hits Long Blond Animal, Radar Love, Buddy Joe en When the Lady Smiles worden dan ook volop meegebruld.

Na de officiële opening door de burgemeester volgt nog meer ‘Goud van Oud’ met het optreden van de groep Van Dik Hout, die al bijna 30 jaar bestaat. Eerder die dag staan zij in Vlissingen en daardoor komt de band – ondanks de energie van zanger Martin Buitenhuis – enigszins vermoeid over. De aanwezigen vermaken zich echter prima met de klassiekers Alles of Niets, Houten Hart, Zij maakt het verschil en uiteraard Stil in Mij.

De koperblazers van de Brabantse Beats ‘n Brassband Mr. Blowfish en DJ Chris Deluxe zorgen er tot slot voor dat ook het jongere publiek aan hun trekken komt.

Bevrijdingsfestival Alphen
Bevrijdingsfestival Alphen