Stephan
Stephan (Foto: Rob Langerak)

ARC-Heitingatoernooi breidt uit met jeugd van internationale topclubs

Rob Langerak

ALPHEN - Volgende week wordt op sportpark Zegersloot de 16e editie van het ARC-Heitingatoernooi gehouden. Voor het eerst duurt het grootste jeugdtoernooi van Nederland niet drie, maar vier dagen. In samenwerking met het U12 Young Talent Tournament toegevoegd met jeugdspelers van zestien nationale in ook Inter Milan, Benfica, Bayern Leverkussen, Borrussia Dortmund en Club Brugge mee” vertelt een trotse voorzitter Stephan Swerissen. “Daarnaast mogen we ook Borussia Mönchen Gladbach, Glasgow Rangers en Aberdeen FC verwelkomen. Deze laatste is misschien wat minder bekend, maar zij schijnen de beste jeugdopleiding van Europa te hebben.”

Swerissen vertelt dat er al eerder plannen waren om een U12 Young Talent Tournament naast het gebruikelijk toernooi te organiseren, maar dat corona toen roet in het eten gooide. “Toen de coronamaatregelen vorig jaar werden afgeschaft, was de voorbereidingstijd te kort om dit alsnog te kunnen doen.” Het nieuwe onderdeel van het toernooi zou volgens hem nooit gelukt zijn zonder de inbreng van naamgever John Heitinga. “Voor de oud-international en huidige (interim)trainer van Ajax 1 gaan natuurlijk meer deuren open bij de topclubs in binnen- en buitenland dan wanneer wij die zouden benaderen.” 

De spelers die aan dit onderdeel meedoen, worden ondergebracht in het Van der Valk Hotel en krijgen bij ARC allemaal een eigen kleedkamer en een vast aanspreekpunt bij de organisatie. De wedstrijden in de vier poules worden geleid door professionele scheidsrechters, waarvan een aantal ook een FIFA licentie heeft en krijgen de deelnemers tijdens het evenement ook sportmaaltijden geserveerd. De poulewedstrijd beginnen woensdag om 13.00 uur. Op donderdag is voor deze teams de ‘Final Stage’ voor de nummers 1 en 2 uit de poules. Swerissen: “De talenten kunnen bij dit toernooi alvast snuffelen aan het grote werk en wie weet kun je als toeschouwer van het EK in 2032 of het WK 2034 zeggen dat jij een speler die dan de sterren van de hemel speelt, in 2023 al in actie hebt gezien op het ARC-Heitingatoernooi.“

G-voetbal

Naast de talenten van de (inter)nationale topploegen is er natuurlijk ook volop aandacht voor het gratis reguliere toernooi. Dat werd in 2005 voor het eerst georganiseerd door een aantal vaders van jeugdspelers. De naam van het toernooi is niet zo vreemd, want voordat Heitinga furore maakte bij Ajax, Atlético Madrid, Everton, Fulham en Hertha BSC begon de voetbalcarrière van de kleine Johnny bij ARC. Stephan Sweriissen vertelt dat het organisatiecomité al een tijdje niet meer uit louter voetbalvaders bestaat. “Wat het team nu gemeen heeft, is vooral de grote clubliefde voor ARC, dat niet alleen door het eerste elftal, maar ook door het toernooi een grote naamsbekendheid heeft. Daardoor kregen we maar liefst 400 aanmeldingen, waarvan wij uiteindelijk 196 teams konden indelen. Sinds 2019 hebben wij daarnaast een eigen poule voor meisjesteams en het G-voetbal voor spelers met een beperking.” 

Tijdens het toernooi krijgen alle deelnemers een gezonde lunch aangeboden in een grote tent op het terrein. Spelers en bezoekers kunnen zich bovendien vermaken in het Funpark met diverse spellen en luchtkussens. “Voor de begeleiding tijdens het toernooi en de andere activiteiten kunnen wij gelukkig rekenen op zo’n 300 vrijwilligers en een groot aantal partners, die ons sponsoren met drukwerk, het podium en spandoeken". 

Naast de prijzen die er te behalen zijn krijgt elke deelnemer na afloop een medaille en een cadeautje. Met een beetje geluk, worden de prijzen uitgereikt door John Heitinga zelf. "Als hij geen andere verplichtingen heeft, probeert hij er altijd minstens een dag bij te zijn en dan ook de prijzen uit te reiken” laat Swerissen weten. "Ik nodig daarom ook graag heel Alphen uit om te komen kijken. Het liefst op de fiets, want bij mooi weer wordt het zeker druk.”