De natuur maakt gezond
De natuur maakt gezond

Vaker de natuur in: lekkerder in je vel

Wist je dat een korte wandeling of fietstocht door de natuur al een enorme impact op je mentale gesteldheid kan hebben? Trek er dus wat vaker op uit en verbeter je gezondheid!

Diverse onderzoeken toonden al het positieve effect aan van groen en natuur op het welzijn van de mens. Zo was daar in de jaren 80 de Amerikaanse Roger Ulrich. Hij toonde aan dat patiënten die na een galblaasoperatie op een paar bomen uitkeken, sneller herstelden dan patiënten die uitzicht hadden op een stenen muur. Ook in Nederland houden diverse onderzoekers zich bezig met het effect van meer groen op onze gezondheid. 

"De natuur kan ook stress verminderen, alleen al door ernaar te kijken word je rustig”, aldus onderzoeker Sjerp de Vries. Hij weet ook te vertellen dat kinderen in groene wijken minder last hebben van overgewicht.

''Wie in een groenere woonomgeving leeft, wordt aantoonbaar minder vaak ziek.'

De zorg profiteert eveneens van de invloed van de natuur op ons welzijn. Zo laat onderzoeker Jan Hassink weten dat verschillende cliënten met een verstandelijke beperking op zorgboerderijen werken. Hiervan zijn er inmiddels al - hou je vast - 1200 in Nederland! Op deze zorgboerderijen kunnen de cliënten dieren voeren of in de moestuin werken. De rust en ruimte zorgt dat zij minder stress, angst of pijn ervaren.

Niet alleen verbetert wandelen in de natuur onze conditie, ook levert het goede gesprekken op en kan het spanningen wegnemen die bijvoorbeeld thuis spelen. Kortom: trek die wandelschoenen aan en ga erop uit in de natuur.