Leen een boek uit de minibieb en laat er eentje achter
Leen een boek uit de minibieb en laat er eentje achter

Minibieb open dankzij cliënten 'Het Facet'

Alphen - Boekenliefhebbers kunnen weer terecht bij de minibieb in de Da Costastraat. Met hulp van cliƫnten en medewerkers van dagbestedingscentrum Het Facet is de zes jaar oude buurtboekenkast opgeknapt.

In de minibieb kun je een boek uitzoeken of achterlaten. Bedoeld om zowel lezen als het hergebruik van boeken te stimuleren. De minibieb zorgt bovendien voor een gezellig straatbeeld en nodigt uit tot laagdrempelig contact tussen bewoners. Het is een concept dat enkele jaren geleden in opmars kwam en inmiddels op veel plekken is aangeslagen, ook in Alphen aan den Rijn en omliggende kernen.

Minibieb voorziet in behoefte

Initiatiefnemer van de minibieb in de Da Costastraat, buurtbewoner Saskia Buitelaar, heeft in de afgelopen jaren gemerkt dat de minibieb in een behoefte voorziet. Dagelijks ziet ze mensen in het kastje snuffelen en er iets uithalen of inzetten. Het kastje heeft een speciale plank voor kinderboeken en een plank voor boeken voor volwassenen.

Na zoveel jaar in weer en wind was de minibieb hard toe aan een opknapbeurt. Buitelaar vroeg hulp aan Het Facet, een wijkcentrum van TOM in de buurt. Hier bieden zorgorganisatie Gemiva en TOM in de buurt activiteiten aan voor bewoners uit de wijk. Iedereen is welkom, en er is speciaal aandacht voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, mensen met een psychiatrische achtergrond, mensen die een opstap willen naar een betaalde baan met structuur, statushouders en ouderen.

Het Facet hielp in 2016 ook al mee aan de komst van de minibieb, door het kastje mooi te schilderen. Dit keer hebben cliƫnten en medewerkers van Het Facet de minibieb grondig opgeknapt, voorzien van een nieuw dak en opnieuw in de verf gezet. De boeken staan er weer in en iedereen is welkom.

Afbeelding
Afbeelding