Tips voor een frisse adem
Tips voor een frisse adem (Foto: aangeleverd)

Tips voor een frisse adem

Een slechte adem is vervelend en lang niet iedereen is zich hier bewust van. Het kan komen door een tandvleesontsteking of bacteriën op je tong, maar ook wijzen op andere gezondheidsklachten.

Iedereen heeft weleens een slechte adem.Wanneer je slaapt heb je een lagere speekselproductie. Dit droogt je mond uit en gaat ruiken. Ook een tandvleesontsteking als gevolg van slechte mondhygiëne kan voor een stinkende adem zorgen. Bijvoorbeeld door te weinig of verkeerd te poetsen, waardoor er bacteriën achterblijven. Roken of alcoholgebruik kan voor een slechte adem zorgen, net als een probleem in de neus-of keelholte. In dat geval is het belangrijk dat je naar de KNO-arts gaat. 

Wat kun je ertegen doen?

Poets twee keer per dag je tanden met tandpasta, het liefst met een elektrische borstel. Gebruik een tandenstoker of rager om etensresten tussen de tanden te verwijderen en spoel soms met mondwater. Een tongschraper verwijdert bacteriën die vieze luchtjes veroorzaken. Ga minimaal een keer per jaar naar de mondhygiënist voor controle. 

Gebruik regelmatig een tandenstoker

Wat kun je nog meer doen? Drink 's ochtends een glas water, dit brengt de speekselproductie op gang. Stop met roken en teveel alcohol, eet gezond en drink genoeg water. Heb je een belangrijke afspraak? Eet van tevoren geen producten met knoflook of ui.