De subsidiepot van het Erfgoedfonds is aangevuld voor nieuwe aanvragen van projecten die bijdragen aan de beleving van erfgoed binnen de gemeente Alphen.
De subsidiepot van het Erfgoedfonds is aangevuld voor nieuwe aanvragen van projecten die bijdragen aan de beleving van erfgoed binnen de gemeente Alphen. (Foto: gemeente Alphen)

Erfgoedfonds open voor nieuwe aanvragen

ALPHEN - De subsidiepot van het Erfgoedfonds is weer aangevuld voor nieuwe aanvragen voor financiële ondersteuning van projecten die bijdragen aan de beleving van erfgoed binnen de gemeente Alphen aan den Rijn. Nu kunnen ook particulieren een subsidie aanvragen.

Voorbeelden van deze projecten zijn onder meer de interactieve wandeling over de Tweede Wereldoorlog ‘Als de mist optrekt' door het centrum van Alphen aan den Rijn, een jubileumboek over 100 jaar Adventskerk, de opening van gangenstelsel Nigrum Pullum bij stichting Ipse de Bruggen in Zwammerdam, de expositie en virtuele klim 100 jaar Adventskerk, een bijdrage voor activiteiten op open monumentendag of de theatervoorstelling ‘Na de dam' na afloop van de Dodenherdenking op 4 mei. De gemeenteraad heeft het Erfgoedfonds aangevuld met 100.000 euro voor nieuwe subsidieaanvragen. In de eerdere subsidieregeling van het Erfgoedfonds konden alleen rechtspersonen subsidie aanvragen. In deze nieuwe subsidieregeling voor 2023 kunnen zowel rechtspersonen als particulieren subsidie aanvragen. "Naast de maatschappelijke effecten van deze subsidieregeling heeft erfgoed ook een economische waarde", stelt de gemeente Alphen. "Projecten die het beleven van erfgoed mogelijk maken leiden vaak tot een groter, diepgaander en meer gedragen cultureel, educatief of toeristisch-recreatief aanbod binnen de gemeente."

'Projecten leiden tot diepgaand en educatief aanbod binnen gemeente'

Vanuit het Erfgoedfonds heeft de gemeente daarom sinds november 2017 voor 200.000 euro subsidies verstrekt aan incidentele publieksprojecten die ertoe bijdragen dat het erfgoed binnen de gemeente Alphen aan den Rijn meer ervaren kan worden door haar inwoners, aldus Alphen. 

"Het beschikbare bedrag is inmiddels besteed aan diverse publieksprojecten, waardoor de ‘pot' sinds afgelopen najaar leeg was. De nieuwe donatie van 100.000 euro was al eerder door de raad gereserveerd voor bescherming van onze cultuurhistorische waarden en voor 2023 ter beschikking gesteld. In 2023 volgt namelijk de Erfgoedvisie waarbij ook het budget voor de subsidieregeling Erfgoedfonds (en de subsidieregeling Instandhouding erfgoed) voor de verdere jaren wordt betrokken."