Vooraanzicht appartementencomplex De Meester van Haarlem
Vooraanzicht appartementencomplex De Meester van Haarlem (Foto: Charlotte Bogaert)

Boek en tentoonstellingen ‘De Meester van Haarlem’: van technische school naar appartementencomplex

Historie

HAARLEM - Op zondag 14 mei is in het ABC Architectuurcentrum Haarlem de opening van de tentoonstelling ‘De Meester van Haarlem: van schoolgebouw naar prettige woonomgeving’ verzorgd door INBO architecten. De tentoonstelling is te zien tot en met 3 september. Op vrijdag 12 mei is in het Noord-Hollands Archief de opening van de tentoonstelling ‘De Meester van Haarlem: Herinneringen aan 90 jaar beroepsonderwijs’. Dan wordt ook het boek ‘De Meester van Haarlem’ gepresenteerd. De tentoonstelling is te zien tot en met 16 juni.

Het monumentale schoolgebouw aan de Verspronckweg in Haarlem is gedurende 90 jaar voor veel jongeren een start geweest voor hun maatschappelijke loopbaan. Sinds 1920 werden hier automonteurs, bakkers, bouwkundigen, bruggenbouwers, elektriciens, kappers, koks, metaalbewerkers, timmermannen en vliegtuigbouwers opgeleid. Nu, honderd jaar later, is dit schoolgebouw verbouwd tot een wooncomplex met 178 appartementen. 

Het Noord-Hollands Archief en het ABC Architectuurcentrum Haarlem hebben er tentoonstellingen aan gewijd. De Haarlemse fotograaf Charlotte Bogaert maakte er een boek over: De Meester van Haarlem. In het boek staan foto’s en anekdotische verhalen van oud-leerlingen en -leraren van de technische school. Ook fotografeerde zij vanaf 2019 de restauratie en nieuwbouw tot het appartementencomplex dat het nu is geworden. Het boek is op beide tentoonstellingen te koop.

Lokaal Metaalbewerking 1930
Klassenfoto opleiding Metaalbewerking 1958