Stille tocht naar de Dreef.
Stille tocht naar de Dreef. (Foto: Willem Brand)

Burgemeester Jos Wienen: ‘Sta stil bij de vrijheid waar zovelen naar snakken’

Nieuws

HAARLEM - Na de herdenkingsdienst in de Bavokerk, die werd opgeluisterd met een optreden van het Koninklijke Mannenkoor Zang en Vriendschap, liep een groot deel van de aanwezigen mee met de stille tocht langs het joodse monument richting Dreef. 

Door Willem Brand

Daar sloten honderden mensen aan voor de herdenking bij het monument ‘Man voor het Vuurpeloton’. Als een kleine duizend mensen twee minuten stil zijn en je alleen de vogels hoort zingen, voelt de stilte gewijd aan. Alsof iedereen met iedereen verbonden is. 

Burgemeester Jos Wienen steeg in zijn toespraak boven zichzelf uit. “We staan stil bij mensen van voorbij, mensen zoals u en ik. Vaders, moeder, kinderen, mensen met een eigen identiteit en toekomstdroom. Mensen die we nooit zullen vergeten,” begon hij. Hij stond verder stil bij vele groepen oorlogsslachtoffers, waaronder als eerste bij de 733 joodse slachtoffers en de verzetsmensen die met permanent gevaar voor eigen leven de Duitse bezetter en de burgers die met de vijand heulden, soms passief en soms met geweld, tegenwerkten. 

Ook stond hij stil bij de Oekraïense vluchtelingen die al meer dan een jaar in onze stad verblijven en de oorlog aan den lijve hebben meegemaakt en er elke dag mee geconfronteerd worden. “Het is triest dat we in een wereld leven waar elke dag slachtoffers van oorlogen te betreuren zijn. Sta daarom op 5 mei ook bij hen stil als wij de vrijheid vieren waar zovelen naar snakken,” besloot de burgemeester.