Edith Adriaansen bij het AAA quickscancentrum in Hoofddorp.
Edith Adriaansen bij het AAA quickscancentrum in Hoofddorp. (Foto: Aangeleverd)
Advertorial

Aneurysma: een tijdbom in je lichaam

Partnerbijdrage

Het woord kent niet iedereen. Maar als we vertellen dat het om een gescheurde slagader in de buik gaat, dan weet men soms ineens wat er wordt bedoeld. Een aneurysma is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een bloedvat. De doorsnede van het bloedvat is dan meer dan anderhalf keer zo groot als normaal.

Een gescheurde slagader is maar al te vaak dodelijk. Vaak scheurt de buikslagader onverwacht, omdat het proces er naartoe heel geleidelijk verloopt. Oorzaken kunnen o.a. zijn: langdurig te hoge bloeddruk, aderverkalking. Je kans op een aneurysma in de buikslagader is groter als iemand in je directe familie er al één heeft. Dag in dag uit lopen er in Nederland minstens 50.000 senioren onwetend rond met een AAA-tijdbom in hun buik!

– Iedere dag ontploffen er aantoonbaar minstens 4 van deze tijdbommen!

– Iedere week sterven er zo vroegtijdig minstens 20 senioren omdat ze niet op tijd gered (geopereerd) konden worden!

Preventief onderzoek aorta scan

Preventief onderzoek wordt meestal gedaan vanaf 50 jaar. Als er niets gevonden wordt, hoef je pas na 10 jaar opnieuw op controle. Een geruststelling voor uw gemoedsrust. Bij ons kun je een aorta scan laten maken. Er wordt dan een echo gemaakt van de buik. Dit onderzoek is niet pijnlijk of schadelijk. Met een preventief onderzoek is een aneurysma op te sporen. Het opsporen ervan kan nog niet door middel van een bevolkingsonderzoek en wordt nog niet betaald door de verzekering. Een onderzoek duurt zo’n 15 minuten en kost €55,00

De AAA quickscancentrum Hoofddorp is aan de Opaallaan 1180, 2132LN te Hoofddorp. Direct een afspraak maken kan via www.scanafspraak.nl, 023 205 0046 of aaaquickscan@gmail.com.. Meer informatie via www.aortastichting.nl.