Update over belangrijke vaccinaties en open dagen van de brandweer.
Update over belangrijke vaccinaties en open dagen van de brandweer. (Foto: Karolina Grabowska)

Update van Veiligheidsregio Kennemerland

Elk jaar zijn er tijdens de Umrah en de Hadj twee tot drie miljoen mensen in Mekka. Omdat er zoveel mensen bij elkaar zijn, is de hygiëne vaak minder goed en lopen ze meer risico om ziek te worden. Met goede voorbereidingen, waaronder vaccinaties, kunnen veel gezondheidsproblemen voorkomen worden. GGD Kennemerland verwelkomt reizigers naar Mekka of Medina voor vaccinaties en advies op maat. Voor het maken van een afspraak kunnen zij terecht op www.ggdkennemerland.nl/gezond-op-reis.

Vaccinaties en advies op maat voor de Umrah en de Hadj

Verplichte vaccinatie: Meningokokken

Vaccinatie tegen meningokokken voorkomt hersenvliesontsteking. De vaccinatie is verplicht voor alle pelgrims tijdens de Hadj en de Umrah. Na vaccinatie ontvangen mensen van de GGD een vaccinatiepaspoort dat nodig is bij de ambassade van Saoedi-Arabië voor het verkrijgen van een visum.

Aanbevolen vaccinaties DTP en Hepatitis A

Hepatitis A, Polio en Difterie worden overgedragen via besmet eten en drinken, vieze toiletten en door slechte hygiënische omstandigheden. De Tetanusbacterie kun je oplopen als straatvuil of stof in een wond komt. Door de grote hoeveelheid mensen dicht op elkaar, onder meer in kampementen, heb je een grote kans om met bovenstaande ziektes in aanraking te komen.

Openingstijden en locaties vaccinatie tegen COVID-19 gewijzigd

Iedereen die de herhaalprik tegen corona na 18 september 2022 nog niet gehaald heeft, kan de prik alsnog halen. In verband met de beperkte aanloop momenteel worden openingstijden en locaties regelmatig aangepast. De oude teststraat in Haarlem wordt omgebouwd naar een vaccinatielocatie en is voortaan geopend op zaterdag en donderdag. De locatie in Velsen-Noord is definitief dicht: de laatste dag was dinsdag 25 april. De locatie in IJmuiden sluit ook met de optie om later weer open te gaan. De laatste dag was daar vrijdag 28 april. De Graankorrel in Hoofddorp blijft opengebruiken, maar Linquenda is gisteren voor het laatst gebruikt (ook met de mogelijkheid om later weer terug te komen). Ten slotte blijft de GGD eens per twee weken vaccineren in Beverwijk.

Kijk op www.ggdkennemerland.nl/coronavaccin voor een actueel overzicht.

Mensen die de herhaalprik tegen corona na 18 september 2022 gehaald hebben, zijn voldoende beschermd tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname of overlijden als gevolg van corona. Het is niet mogelijk en niet nodig om nóg een herhaalprik bij de GGD te halen. Voor sommige mensen met een hoog medisch risico kan het wel nodig zijn om een extra herhaalprik te halen. Het gaat om individuele patiënten. Een medisch specialist kan iemand met een hoog medisch risico doorverwijzen naar de GGD voor een extra herhaalprik.

Brandweer Kennemerland

27 mei - Open Dag Brandweerkazerne Zandvoort

Op zaterdag 27 mei houdt de brandweer in Zandvoort een Open Dag op de kazerne aan de Linnaeusstraat 2. Wat speelt zich allemaal af op de kazerne, welke taken heeft de brandweer en is de brandweer mogelijk een interessante werkgever voor jou? De open dag geeft antwoord op deze vragen.

Wil je meer weten over het programma of wil je bij de open dag aanwezig zijn? Stuur een mailtje naar remke.hoedemaker@vrk.nl

31 mei – CIOS-leerlingen maken kennis met Brandweer op de Zijlweg

Op 31 mei komen er twee klassen van het Centraal Instituut Opleiding Sportleiders (CIOS) een kijkje nemen op de kazerne aan de Zijlstraat in Haarlem. Zij krijgen uitleg over de Veiligheidsregio Kennemerland, het werk van de brandweer, maar gaan ook zelf het parcours afleggen die elke brandweerkracht jaarlijks met goed gevolg moet doen! Tevens krijgen de studenten een paar echte bandweeroefeningen voorgeschoteld zodat zij een realistisch beeld krijgen van de dagelijkse werkzaamheden van de brandweer. Uiteraard staat het belang van een goede lichamelijke conditie deze dag centraal!