Bert van de Velden
Bert van de Velden (Foto: Melanie Caitlin)

Column GGD: Reflectie

Over twee maanden neem ik afscheid als Directeur Publieke Gezondheid van de Veiligheidsregio Kennemerland. Hiermee komt geen einde aan deze wekelijkse column, want mijn opvolger, Ciska Scheidel, neemt deze taak met veel plezier over.

Ik heb het schrijven van deze column altijd een leuke bezigheid gevonden. Niet alleen om te schrijven over wat de GGD doet en adviezen uit te laten gaan om de publieke gezondheid te verbeteren, maar ook omdat het een gevoel van contact geeft met voor wie je werkt. Ik krijg met regelmaat reacties op de column. Daarin voel ik mij soms gesteund, maar soms maken de reacties ons ook wakker. De komende weken wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken om terug te blikken op een veelbewogen tien jaar bij GGD Kennemerland. Dat zal ik zo breed als mogelijk doen door niet alleen stil te staan bij een aantal positieve ontwikkelingen, maar ook over de toegenomen zorg voor een gezonde leefomgeving en kansen die er liggen voor de toekomst.


Allereerst ben ik dankbaar dat ik mij de afgelopen tien jaar voor u heb mogen inzetten. De Veiligheidsregio Kennemerland is een complexe regio met onder meer Tata Steel, Schiphol en de scheepvaart bij IJmuiden. Als inwoner van Beverwijk, maar ook omdat ik al meer dan 30 jaar in de regio werk, ken ik de omgeving op mijn duimpje en weet ik wat voor moois hij te bieden heeft. Ik hoef u niet te vertellen dat de wandelroutes in de Kennemerduinen en het Noord Hollands duinreservaat tot de mooiste van Nederland behoren. Haarlem als historische stad en het strand maken het gebied aantrekkelijk voor toeristen en die komen dan ook in grote getale. Dat brengt ook een levendigheid met zich mee in de vorm van een scala van evenementen. Al die bedrijvigheid plaatst ons voor uitdagingen om het gezond en veilig te houden.


Die grote opgave krijgt vorm in een organisatie waar niet alleen de GGD een plek heeft. De Brandweer, Ambulancezorg, Meldkamer, Veilig Thuis en GHOR werken er samen aan. Meer dan 1400 mensen zetten zich dagelijks in voor uw veiligheid en gezondheid. Het is bijzonder voor Nederland om zoveel verschillende disciplines binnen één Veiligheidsregio te kennen. Het zorgt voor een boeiende werkomgeving binnen een organisatie die altijd in beweging is.


De afgelopen jaren stond de Veiligheidsregio – en met name de GGD – in de schijnwerpers met de bestrijding van het coronavirus. Voor mij betekende dit als Directeur Publieke Gezondheid een bijzonder intensieve laatste paar jaar van mijn carrière. Maar wat was ik trots om te zien met hoeveel passie de medewerkers de handschoen hebben opgepakt en hoe alle betrokken partijen elkaar goed wisten te vinden als dan nodig was. Iedereen stond klaar om de ander te helpen. Essentieel als je iets wilt bereiken, alleen komen we nergens. Daar sta ik de komende weken graag uitgebreider bij stil.



Bert van de Velden