Een nieuw boekprogramma bij de Pletterij.
Een nieuw boekprogramma bij de Pletterij. (Foto: aangeleverd)

Cultuurprogramma bij de Pletterij

Algemeen

HAARLEM - Debat- en cultuurcentrum de Pletterij heeft wekelijks een mooi programma samengesteld voor jong en oud. Dit staat er de komende weken op de agenda.

Maandag 20 februari: Oekraïne: een jaar oorlog

Een jaar geleden, op 24 februari 2022, viel Rusland Oekraïne binnen. Miljoenen Oekraïners gingen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Op maandag 20 februari vertellen gevluchte Oekraïners die in Haarlem verblijven over hun leven op dit moment. De voertaal is Engels.

Pianist Fjödor Shaposhnykov en zangeres Dana Okhanska, die een bekend gezicht was op de Oekraïense televisie, verzorgen de muziek. Aanvang 20.00 uur, toegang 3 euro.

Dinsdag 21 februari: Zorg dak- en thuislozen

Een discussie-avond over de opvang van dak- en thuislozen, georganiseerd door Stichting SteunPunt. Volgens de stichting blijven mensen soms te veel hangen in de opvang en worden ze niet altijd aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid. De avond is bedoeld voor alle betrokkenen in de opvang. Thema’s: zorgplan, omgaan met geld, wonen, rechten. Met gespreksdeelnemers uit de zorg, gemeente en sociale advocatuur. 

Aanvang 20.00 uur. Toegang 3 euro.

Woensdag 22 februari: Gedragsverandering, een traag proces

Woensdag 22 februari is in de Pletterij een discussiebijeenkomst over de vraag waarom veranderingsprocessen met betrekking tot mobiliteit zo moeizaam verlopen. Organisator is HaarlemKlem, een burgerplatform dat burgers, bestuurders, en andere betrokkenen met elkaar in gesprek wil brengen. De hoop is dat betere kennis en begrip over nut en noodzaak van transitie (mobiliteit, verduurzaming, energie, milieu) bij gemeente en burgers leiden tot een bredere steun voor het beleid.

Aanvang 20 uur, toegang 3 euro.

Vrijdag 24 februari: met het boek op tafel

’Met het boek op tafel’ is een nieuw boekenprogramma in de Pletterij, elke maand op de vrijdagavond, in samenwerking met plaatselijke boekhandels. Presentator Marcel Duyvestijn interviewt spraakmakende gasten over inspirerende boeken.

Deze eerste keer staat Willem van Oranje centraal. Gasten zijn René van Stipriaan, schrijver van het boek ‘De zwijger, Het leven van Willem van Oranje’ en burgemeester Jos Wienen van Haarlem die vertelt over zijn fascinatie voor Van Oranje. 

Raadslid Sidney Visser (PvdA) draagt een column voor en er is muziek van Roelof Ruis (accordeon).

De volgende talkshows zijn op 24 maart, 21 april en 26 mei.

Aanvang 20.00 uur, toegang 7,50, livestream 5 euro.

Zaterdag 25 februari: Symposium slavernij, marrons

Het door Nederland uit Afrika halen van bewoners en elders in de wereld als slaaf uitbuiten gedurende 300 jaar wordt momenteel algemeen gezien als een misdaad tegen de menselijkheid. De stichting Ma Jong organiseert zaterdag 25 februari in de Pletterij een symposium om stil te staan bij de slavernij in het Caribisch gebied, met name bij de slaven die erin slaagden te ontsnappen in het oerwoud van Suriname, de marrons. Met een lezing door Frank Dragtenstein over de kracht van de marrons, een expositie van voorwerpen uit de slaventijd, en dans en muziek uit de slavenperiode. Aanvang 19.30. Toegang 5 euro.