Vrienden Thea en Jonathan.
Vrienden Thea en Jonathan. (Foto: Willem Brand)

Vrienden dankzij collecteren voor Amnesty Haarlem

Algemeen

HAARLEM - Van 12 tot 18 maart lopen er in Haarlem zo’n 250 collectanten rond. Vorig jaar werd er mede dankzij de QR-code een recordopbrengst opgehaald. Coördinator John Schrama: “We gaan voor net iets meer, Amnesty Nederland is namelijk volledig afhankelijk van donaties.”

Jonathan Stainsby (60), al 26 jaar woonachtig in Haarlem, gaat voor de zesde maal in zijn buurtje langs de deur. “Door John ben ik twee jaar terug gepromoveerd tot wijkhoofd. Ik verzamel van zo’n zeven, acht mensen de bussen en lever die bij hem af.” Toen Thea van der Gaast (47) in Harlingen woonde, hielp zij af en toe voor Amnesty.

Gezellig napraten

Bij Jonathan thuis gaat het gesprek met Thea en hem eerst over de gunstigste tijd om aan te bellen. Die ligt rond zes uur. Jonathan: “Ik loop drie avonden van vijf tot half zeven.” Thea: “Door mijn werk begin ik pas rond zeven uur. Helaas doen mensen vaak niet open.” Door te collecteren leerden Jonathan en Thea elkaar kennen. Thea: “Ik leverde twee jaar terug de bus bij hem thuis in en bleef nog even wachten op andere collectanten. Die kwamen niet. We zijn gezellig blijven praten. Later vroeg hij mij uit.” Waar collecteren al niet toe kan leiden.

Dapper

Jonathan pakt een boek dat hij van Thea heeft geleend: “Zoon van een heilige”, geschreven door Ken Wiwa over zijn vader. Thea: “Ken Saro-Wiwa werd met nog acht andere leden van de protestbeweging tegen vervuilende oliewinning in de Nigerdelta door Shell in 1994 opgepakt. Ze werden beschuldigd van het opzetten tot moord en het jaar erop opgehangen. Het proces werd wereldwijd aan de kaak gesteld door mensenrechtenorganisaties. Ik zou zelf nooit zo dapper zijn, zeker niet als je kinderen hebt.”

Ook collecteren?

Kijk op www.amnesty.nl/steun-ons/collecte of bel 06 361 96 798.

Door: Willem Brand